4 voordelen van 3D-printen

4 voordelen van 3D-printen

Kent u de vele voordelen van 3D-printtechnologie? Volg onze top tien.

Er zijn 3 hoofdmethoden die worden gebruikt voor productontwikkeling: van idee tot fysiek 3D-prototype van het product.

Subtractieve fabricage is een productontwikkelingsproces waarbij materiaal continu wordt verwijderd uit een massief blok zoals metaal. Dit kan handmatig of met CNC-apparatuur (Computer Numerical Control).

Spuitgieten is een fabricageproces dat wordt gebruikt om producten met een hoog volume te produceren. Zoals de naam al doet vermoeden, worden onderdelen vervaardigd door verwarmd materiaal in een mal te spuiten.

Dus wat is 3D-printen? Additive manufacturing, ook wel 3D-printen genoemd, is het proces waarbij 3D-objecten worden gemaakt op basis van een computerbestand waarin een onderdeel wordt gemaakt door materiaal laag voor laag toe te voegen.

Tegenwoordig gebruiken steeds meer bedrijven in een grote verscheidenheid aan industrieën het 3D-printproces, omdat het veel belangrijke voordelen biedt ten opzichte van meer traditionele productiemethoden zoals subtractieve fabricage en spuitgieten.

 1. SNELHEID
  Een van de grootste voordelen van 3D-printtechnologie is snelle prototyping. Rapid prototyping is de mogelijkheid om in de kortst mogelijke tijd een individueel onderdeel te ontwerpen, produceren en testen. Ook kan, indien nodig, het ontwerp worden gewijzigd zonder de snelheid van het productieproces negatief te beïnvloeden.

Voordat de 3D-printindustrie begon te bloeien, duurde het weken om een ​​prototype te bouwen. Elke keer dat er een wijziging werd aangebracht, werden er nog een paar weken aan het proces toegevoegd. Gezien de levertijden kan een complete productontwikkeling van begin tot eind al gauw een jaar duren.

Met 3D-printtechnieken kan een bedrijf een onderdeel ontwerpen, in zijn eigen professionele 3D-printer vervaardigen en binnen een paar dagen (en soms minder) testen.

Voor kleine bedrijven of zelfs voor particulieren is dit verschil aanzienlijk. De vrijheid en creativiteit die 3D-printen biedt, betekent dat bijna alles kan worden gemaakt zonder dat er magazijnen vol met dure apparatuur nodig zijn. Er zijn geen lange doorlooptijden, meestal geassocieerd met de noodzaak om complexe productieprojecten uit te besteden. Dit betekent vrijheid van de beperkingen van minimale bestelhoeveelheden, zodat onderdelen en producten eenvoudig kunnen worden gemaakt en aangepast.

Voor kleine series en prototypes is 3D-printen qua snelheid de beste optie.

 1. KOSTEN
  Voor kleine productieruns en toepassingen is 3D-printen het meest economische productieproces. Traditionele prototypingmethoden, zoals CNC-bewerking en spuitgieten, vereisen een groot aantal dure werktuigmachines en vereisen ook veel hogere arbeidskosten omdat ervaren machine-operators en technici nodig zijn om te werken.

Dit in tegenstelling tot het 3D-printproces, waarbij slechts 1 of 2 machines nodig zijn om een ​​onderdeel te maken en minder operators (afhankelijk van het systeem). Er is hier veel minder afval omdat het onderdeel helemaal opnieuw wordt gemaakt in plaats van uit een enkel blok te worden gesneden, omdat het bij subtractieve productie is en meestal geen extra gereedschap nodig heeft.

 1. FLEXIBILITEIT
  Een ander groot voordeel van 3D-printen is dat elke printer vrijwel alles kan produceren dat past bij het bouwvolume.

In traditionele fabricageprocessen vereist elk nieuw onderdeel of herontwerp van een onderdeel de fabricage van een nieuw gereedschap, mal, matrijs of armatuur om een ​​nieuw onderdeel te maken.

Bij 3D-printen wordt het ontwerp in snijsoftware geladen, worden de nodige ondersteuningen toegevoegd en vervolgens geprint met weinig of geen aanpassingen aan de fysieke machines of apparatuur.

Met 3D-printen kunt u geometrische vormen maken en vervaardigen die niet met traditionele methoden kunnen worden verkregen, als afzonderlijk onderdeel of in het algemeen. Deze geometrie omvat holtes in massieve onderdelen en onderdelen in onderdelen.

Met 3D-printen kunnen, in tegenstelling tot traditionele methoden, meerdere materialen in één object worden opgenomen, waardoor een reeks kleuren, texturen en mechanische eigenschappen kunnen worden gemengd en op elkaar afgestemd.

Met 3D-printen kan iedereen, zelfs degenen met beperkte CAD-ervaring, ontwerpen naar eigen inzicht bewerken en unieke, aangepaste nieuwe onderdelen maken. Dit betekent ook dat elke structuur kan worden gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen.

 1. CONCURRENTIEVOORDEEL
  Dankzij de snelheid en lagere kosten van 3D-printen worden de levenscycli van producten verkort. Bedrijven kunnen het product verbeteren en verbeteren, waardoor ze in een korter tijdsbestek betere producten kunnen leveren.

Met 3D laten printen kunt u een nieuw product fysiek presenteren aan klanten en investeerders in plaats van het aan hun verbeelding over te laten

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *