5 van de meest giftige paddenstoelen ter wereld

Hoewel slechts enkele van de 70 of 80 soorten giftige paddenstoelen dodelijk zijn als ze worden ingeslikt, vertonen veel van deze dodelijke paddenstoelen een ongelukkige gelijkenis met de eetbare soorten en zijn daarom bijzonder gevaarlijk. Lees verder om meer te weten te komen over deze angstaanjagende dodelijke schimmels. Wil je je eigen paddenstoelen kweken, kijk dan op de Paddenstoelen zelf kweken.

De hoed van de dood (Amanita phalloides)

Misschien wel de dodelijkste van alle paddenstoelen, de hoed van de dood wordt in heel Europa gevonden en lijkt sterk op eetbare stropaddenstoelen en caesarpaddenstoelen. De hittebestendige amatoxinen zijn bestand tegen kooktemperaturen en beschadigen snel cellen door het hele lichaam. Binnen 6 tot 12 uur na consumptie treden hevige buikpijn, braken en bloederige diarree op, die snel vochtverlies uit de weefsels en intense dorst veroorzaken. Tekenen van ernstige betrokkenheid van de lever, de nieren en het centrale zenuwstelsel verschijnen al snel, waaronder verminderde urineproductie en een lage bloedsuikerspiegel. Deze aandoening leidt bij meer dan 50 procent van de incidenten tot coma en overlijden. Opmerkelijke sterfgevallen zijn onder meer paus Clemens VII, die stierf aan een accidentele doodsvergiftiging in 1534, en mogelijk de Romeinse keizer Claudius in 54 CE.

Conocybe filaris

Conocybe filaris is een onschuldig ogende gazonschimmel die vooral veel voorkomt in de Pacific Northwest. C. filaris bevat dezelfde mycotoxinen als de hoedenschimmel en is potentieel dodelijk als het wordt gegeten. Het begin van gastro-intestinale symptomen treedt vaak op 6 tot 24 uur nadat de paddenstoelen zijn geconsumeerd, wat vaak leidt tot een aanvankelijke verkeerde diagnose van voedselvergiftiging of virale gastro-enteritis. De patiënt lijkt misschien aan de beterende hand te zijn, alleen om een ​​levensbedreigende herhaling van gastro-intestinale klachten te ervaren, samen met lever- en nierfalen.

Webcaps (Cortinarius-soort)

De twee soorten webcap, de dodelijke webcap (Cortinarius rubellus) en de dwaas webcap (Cortinarius orellanus), lijken qua uiterlijk erg op elkaar en op verschillende eetbare variëteiten. Deze paddenstoelen bevatten een gif dat bekend staat als orellanine en dat in eerste instantie symptomen veroorzaakt die lijken op die van de gewone griep. Orellanine heeft een verraderlijk lange latentieperiode en het kan 2 dagen tot 3 weken duren om symptomen te veroorzaken, wat vaak leidt tot een verkeerde diagnose. Het toxine veroorzaakt uiteindelijk nierfalen en de dood als het niet wordt behandeld. In 2008 verzamelde de Engelse auteur Nicholas Evans per ongeluk paddenstoelen en serveerde deze aan zijn familieleden, waardoor vier van hen in het ziekenhuis werden opgenomen. Hij, zijn vrouw en zijn zwager moesten als gevolg van de vergiftiging niertransplantaties ondergaan.

Herfst kalotje (Galerina marginata)

Galerina marginata, algemeen op het noordelijk halfrond en delen van Australië, is een kieuwende houtrotschimmel en heeft dezelfde amatoxinen als de hoedenschimmel. Inslikken veroorzaakt diarree, braken, onderkoeling en leverbeschadiging en kan tot de dood leiden als het niet wordt behandeld. Hoewel niet bijzonder vergelijkbaar met de eetbare soort, zijn er verschillende sterfgevallen en vergiftigingen toegeschreven aan verzamelaars die de herfstkalotje aanzagen voor hallucinogene Psilocybe-paddenstoelen.

Engelen vernietigen (Amanita-soorten)

Vernietigende engelen zijn eigenlijk verschillende soorten volledig witte paddenstoelen in het geslacht Amanita. Deze ongelooflijk giftige paddenstoelen lijken qua uiterlijk sterk op eetbare paddenstoelen en weidepaddenstoelen en zijn talloze keren per ongeluk geoogst. Een van deze soorten, Amanita bisporigera, wordt beschouwd als de meest giftige Noord-Amerikaanse schimmel. Het duurt 5 tot 24 uur voordat de symptomen verschijnen en omvatten braken, delirium, toevallen, diarree, lever- en nierfalen en leiden vaak tot de dood.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.