Aantal besmettingen stijgt verder, hoogste sinds 7 januariAantal ziekenhuisopnames stijgt licht
Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten is zaterdag opnieuw iets gestegen. Het totaal aantal coronapatiënten bedraagt nu 2.238. Dat zijn er zeventien meer dan vrijdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares is het aantal opnames met 18 gestegen, tot een totaal van 643.
Op de verpleegafdelingen liggen 1.595 patiënten met Covid-19. Dat is er één minder dan vrijdag. Het is de achtste dag op rij dat het aantal coronapatiënten op de intensive care boven de zeshonderd uitkomt. In de weken hiervoor schommelde dat aantal nog tussen de vijfhonderdvijftig en zeshonderd.

Aantal besmettingen stijgt verder, hoogste sinds 7 januari
Het aantal bevestigde positieve coronatests is het afgelopen etmaal verder gestegen, naar een dagtotaal van 8.868. Het aantal besmettingen neemt al sinds half februari geleidelijk toe. Sinds 7 januari is het aantal bij het RIVM gemelde besmettingen niet zo hoog geweest.

‘Nederlanders kopen massaal zelftests in Duitsland’
Nederlanders kopen massaal coronazelftests in supermarkten en drogisterijen in Duitsland. Dat schrijft Omroep Gelderland zaterdag. „We nemen er ook gelijk een paar voor de buren mee”, zo laat een man uit Epe aan de omroep weten.
Vanaf april zijn coronazelftests in Nederland verkrijgbaar, liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) afgelopen week weten. Bij de oosterburen liggen de thuistests al wekenlang in de schappen, bijvoorbeeld bij supermarktketens Lidl en Aldi. Ze kosten vijf euro per stuk. Een medewerkster van een drogisterij in de Duitse gemeente Kranenburg zegt „echt veel” tests aan Nederlanders te verkopen.
De meeste Nederlanders nemen de zelftests uit Duitsland mee als ze er zijn geweest om boodschappen te doen of er hebben getankt. Wie vanuit Nederland de grens met Duitsland oversteekt, moet bij terugkomst in principe tien dagen in quarantaine.

Lees ook: Binnenkort bij de supermarkt of drogisterij: de zelftest. En dan?

Facebookpagina Maduro geblokkeerd, Britten willen derde prik gaan geven
Een overzicht van het coronanieuws uit het buitenland:
De officiële Facebookpagina van de Venezolaanse president Nicolás Maduro is door het sociale medium geblokkeerd, omdat er desinformatie over het coronavirus op zou worden verspreid. Een woordvoerder van Facebook laat weten dat er op de pagina een behandelmethode tegen het coronavirus werd gepromoot, zonder enig bewijs dat deze methode werkt. De president kan dertig dagen lang geen nieuwe posts op zijn pagina zetten maar bezoekers kunnen zijn oude berichten nog wel lezen. Facebook heeft ook een video offline gehaald waarin de president een middel promoot dat Covid-19 zou genezen. Een woordvoerder laat aan persbureau Reuters weten dat volgens het eigen beleid geen valse beweringen mogen worden gedaan over iets dat gegarandeerd Covid-19 zou voorkomen of genezen.

Britten kunnen vanaf september een derde prik tegen Covid-19 krijgen. Dat heeft de Britse vaccin-minister Nadhim Zahawi gezegd in een interview met The Daily Telegraph. De minister wil de bevolking daarmee beschermen tegen nieuwe varianten van het coronavirus. Zorgpersoneel en 70-plussers zouden als eerste zo’n „booster shot” kunnen krijgen. In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe dertig miljoen mensen voor de eerste keer gevaccineerd en kregen ruim drie miljoen mensen een tweede prik. Eind juli moeten alle volwassen Britten hun eerste dosis van het coronavaccin gehad hebben.

In de Filippijnse hoofdstad Manilla en nabijgelegen gebieden worden vanaf zaterdag opnieuw strenge quarantainemaatregelen ingevoerd. Dat heeft een hoge regeringsfunctionaris zaterdag laten weten aan persbureau AFP. De maatregelen gelden tot zeker 4 april en treffen zo’n 24 miljoen mensen. Het Filippijnse ministerie van Volksgezondheid meldde zaterdag 9.595 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus, de tweede dag op rij dat het aantal besmettingen boven de negenduizend uitkomt. Ziekenhuizen hebben moeite de nieuwe golf zieken op te vangen.

De Jonge: viruswappiegeluid in Tweede Kamer is gevaar voor volksgezondheid
Het bagatelliseren van het coronavirus is een „regelrecht gevaar” voor de volksgezondheid. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) in een interview met het Algemeen Dagblad. „Dat je zo’n viruswappie op Twitter tegenkomt is tot daaraantoe, maar nu hoor je die geluiden ook in de Tweede Kamer en daar maak ik me echt zorgen over.”
Het is De Jonge duidelijk dat een deel van bevolking „virusmoe” is en daardoor „vatbaar voor alternatieve theorieën”. Hij vindt het zorgelijk dat bepaalde partijen hier politieke winst mee behalen: „ […] blijkbaar is er ook een groep die valt voor een partij die de ernst van het virus bagatelliseert, die alle maatregelen betwist en ook nog de enige echte weg uit deze crisis, vaccinatie, verdacht maakt.” In de Tweede Kamer is Forum voor Democratie de enige partij die vraagtekens zet bij het coronavirus. Partijleider Thierry Baudet schudde volop handen tijdens de verkiezingscampagne en noemde het virus herhaaldelijk een zware griep. „Het ondermijnt de volksgezondheid, dat is een regelrecht gevaar”, zegt De Jonge daarover.
Met mensen die het virus niet ontkennen, maar eraan twijfelen, zegt de minister in gesprek te willen. „Dat doe ik ook zoveel mogelijk, bijvoorbeeld via Insta live-sessies, of op straat, al wordt dat laatste door veiligheidsmaatregelen steeds lastiger.” Het gesprek met de krant is een dubbelinterview, met De Jonge en met RIVM-directeur Jaap van Dissel. Die laatste zegt zich niet druk te maken over virusontkenners: „[ …] het druist vaak allemaal zo in tegen de wetenschappelijke kennis. Daar kan ik niks mee.”
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) op het Binnenhof na de wekelijkse ministerraad. Foto Bart Maat/ANP

Welkom in een nieuw blog
In dit blog houdt NRC de wereldwijde ontwikkelingen bij rond de pandemie van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van vrijdag 26 maart was:
Nederland heeft de coronasteun aan Sint Maarten opgeschort na een klacht bij VN dat de voorwaarden voor die steun ‘racistisch’ zijn.
Twee 30-jarige mannen zijn vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur voor het tonen van valse coronatestuitslagen op Schiphol.
Tussen donderdag en vrijdag zijn er 7.644 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarmee blijft het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen dagen redelijk constant.
Meer dan de helft van de Nederlandse basisscholen heeft de afgelopen week één of meer klassen naar huis gestuurd om coronagerelateerde redenen.
GGD’s stoppen met diepe neustests bij kinderen. De reden om te stoppen met de diepe test: deze is onplezierig en onnodig.

Lees hier het hele blog van vrijdag terug

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *