Acht op de tien bedrijfsartsen worstelen met aanpak langdurige coronaklachten

Acht op de tien bedrijfsartsen worstelen met aanpak langdurige coronaklachten

[ad_1]

Acht op de tien bedrijfsartsen worstelen met aanpak langdurige coronaklachten
Acht op de tien bedrijfsartsen weten zich slecht raad met werknemers met langdurige coronaklachten (long-Covid). Dat meldt onderzoeksplatform Pointer maandag op basis van een enquête van de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) onder ruim vierhonderd bedrijfsartsen. Door gebrek aan wetenschappelijke kennis weten zij niet goed welke behandeling zij moeten aanraden.
Bijna een kwart van de ondervraagde bedrijfsartsen zegt bovendien druk van werkgevers te ervaren om personeel met long-Covid weer aan het werk te laten gaan. Uit een peiling van het Longfonds onder 1.864 long-Covid-patiënten blijkt ondertussen dat driekwart van hen niet volledig terug aan de slag is. Hun coronabesmetting is zeker drie maanden geleden. Bijna de helft van de patiënten voelt zich over het algemeen onvoldoende gehoord en erkend met betrekking tot hun klachten.
Mensen met long-Covid kampen maanden na hun besmetting nog steeds met gezondheidsklachten als gevolg van hun coronabesmetting. Het gaat bijvoorbeeld om kortademigheid, vermoeidheid, vergeetachtigheid of hoofdpijn. In maart werd geschat dat 15.000 Nederlanders last hebben van deze langdurige klachten. Dat is 1,5 procent van de toen 1 miljoen positief geteste Nederlanders. Het RIVM is bezig met een onderzoek naar de effecten van een coronabesmetting op de lange termijn.

Lees ook deze reportage over long-Covid-patiënten

Welkom in dit blog
In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van zondag 9 mei:

Het demissionaire kabinet heeft tijdens het Catshuisoverleg zondagmiddag nog geen besluit genomen over het versoepelen van de coronamaatregelen. Dinsdag komende betrokken demissionair ministers weer bij elkaar en diezelfde avond houdt het kabinet een coronapersconferentie
.
Het huidige contract van de Europese Unie met de farmaceut AstraZeneca loopt af in juni en de EU heeft voor na die periode geen nieuwe doses besteld van het middel. Dat heeft de EU-commissaris Thierry Breton zondag gezegd.
In de ziekenhuizen lagen zondagmiddag 2.435 coronapatiënten, van wie 767 op de intensive care. Dat zijn 43 coronapatiënten minder dan een dag eerder. Het RIVM registreerde van zaterdag- op zondagmiddag 6.704 positieve coronatests.
In de Belgische hoofdstad Brussel gingen zaterdag de terrassen weer open en bleven tegen het einde van de dag een paar duizend jongeren hangen op een plein om dat te vieren. Daarbij hielden ze geen afstand en omstreeks 01.30 uur besloot de politie in te grijpen, toen met projectielen naar agenten werd gegooid.

Lees hier het hele coronablog van zondag 9 mei terug

[ad_2]

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *