Adviescommissie CDC pleit voor hervatting gebruik Janssen-vaccin in VS

Adviescommissie CDC pleit voor hervatting gebruik Janssen-vaccin in VS

[ad_1]

Medisch specialisten raden alle zwangere vrouwen aan zich te laten vaccineren
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) stelt in een nieuw advies dat zwangere vrouwen zich veilig kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus. Volgens de Werkgroep Covid-19 & Zwangerschap heeft een mRNA-vaccin, zoals dat van Pfizer en Moderna, daarbij de voorkeur.
Tot nu toe gold in Nederland uit veiligheidsoverwegingen het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te vaccineren. Maar volgens de FMS zijn in de Verenigde Staten inmiddels 90.000 zwangere vrouwen „zonder noemenswaardige bijwerkingen” gevaccineerd en wordt daarom „vanaf nu aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren”. De werkgroep wijst er daarbij op dat zwangere vrouwen die Covid-19 krijgen „een groter risico hebben op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte.”
Ook vrouwen die borstvoeding geven kunnen zonder probleem een prik gaan halen, omdat het volgens de Gezondheidsraad niet aannemelijk is dat het vaccin in de borstvoeding terecht komt.
Donderdag werd in België geadviseerd alle zwangere vrouwen met voorrang in te enten tegen het coronavirus en eerder was er in het Verenigd Koninkrijk al groen licht gegeven voor het vaccineren van zwangere vrouwen.

Adviescommissie CDC pleit voor hervatting gebruik Janssen-vaccin in VS
Het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC) adviseert het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen weer te gaan gebruiken. Volgens de gezondheidsdienst wegen de voordelen van het middel op tegen de nadelen, meldt persbureau Reuters. „Het Janssen-coronavaccin wordt aanbevolen voor personen vanaf 18 jaar onder de noodvergunning van de FDA”, stelde het adviescomité van het CDC vrijdagavond.
In de Verenigde Staten was op vorige week op advies van het CDC en toezichthouder FDA het gebruik van het Janssen-vaccin opgeschort na zes meldingen van de zeer zeldzame bijwerking van bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Er waren toen zo’n 6,8 miljoen prikken gezet. Nu het CDC het gebruik weer aanbeveelt, zal er hoogstwaarschijnlijk snel weer worden ingeënt met Janssen in de VS.
Het moederbedrijf van Janssen, Johnson & Johnson, legde na de meldingen in de VS ook tijdelijk de leveringen aan de Europese Unie stil. Maar nadat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA dinsdag opnieuw positief oordeelde over het vaccin wordt het de afgelopen dagen voor het eerst toegediend in Europa. Ook in Nederland, dat er 11,3 miljoen doses van heeft besteld.
Coronavaccins van farmaceut Janssen uit Leiden. Foto Rob Engelaar/ANP

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. Te beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag.

Door een storing geeft de CoronaCheck-app minder bewijzen van negatieve coronatests uit die nodig zijn voor evenementen van de Fieldlabproeven. De testuitslag zou de bewijzen niet in QR-codes kunnen omzetten. Door het testbewijs uit te printen kunnen mensen alsnog naar hun evenement.
Japan heeft vrijdag voor de derde keer de noodtoestand uitgeroepen in een poging de vierde coronagolf te stoppen die sinds eind maart opleeft. Veel cafés, winkels en andere activiteiten zullen sluiten, scholen blijven wel open.
Burgemeesters mogen op basis van de coronawet besluiten om kerken, moskeeën en tempels voor tien dagen te sluiten. Ze kunnen een sluiting afdwingen als er sprake is van een corona-uitbraak, zo adviseerde de Raad van State vrijdag.
De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag een streep gezet door de gebiedsverboden die acht mensen opgelegd hadden gekregen voor hun betrokkenheid bij een demonstratie op het Amsterdamse Museumplein. Volgende week besluit justitie welke gevolgen de uitspraak heeft voor de rest van de gebiedsverboden die op 28 maart zijn opgelegd.
Het vaccin van AstraZeneca toedienen aan patiënten onder de zestig is niet verboden voor huisartsen. Dat meldt artsenfederatie KNMG. In uitzonderlijke gevallen en met informed consent mag het middel worden toegediend aan zestigminners.

Lees hier het hele blog van vrijdag terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.