‘Agressie tegen politiemensen op sociale media in jaar verdubbeld’

‘Agressie tegen politiemensen op sociale media in jaar verdubbeld’

[ad_1]


Het aantal agressieve en intimiderende uitingen op sociale media aan het adres van politiemedewerkers is in 2020 verdubbeld ten opzichte van 2019 en de indruk bestaat dat deze trend dit jaar zal doorzetten. Dat meldt de politie vrijdag op basis van eigen onderzoek. In 2020 kregen in totaal ruim 12.500 agenten te maken met een – online of offline – vorm van agressie en geweld, wat een jaar eerder nog 10.500 was.
Politie Politie Nederland Politieagenten weten uit eigen ervaring dat online bedreiging niet alleen de diender, maar zeker ook het thuisfront raakt. Uit de jaarcijfers GTPA (Geweld Tegen Politie Ambtenaren) over 2020 blijkt dat online bedreiging vaker voorkomt. https://t.co/fpHOVeawvj 9 april 2021 @ 04:36

Volgen

Het aantal geregistreerde gevallen van geweld tegen politiemensen in de context van sociale media tegen politieambtenaren steeg van 58 in 2019 naar 108 in 2020. Een vorm van intimidatie waar agenten mee te maken krijgen, wordt ‘doxing’ genoemd. Daarbij worden privégegevens zoals adressen gevraagd en geopenbaard. Volgens de politie worden niet alleen agenten zelf, maar ook het thuisfront en collega’s getroffen door dergelijke berichten. De organisatie vindt het problematisch dat doxing op zich niet strafbaar is, maar wel nare gevolgen heeft voor de getroffenen.
De politie geeft als voorbeeld dat iemand en foto van een agent op Instagram plaatste met de vraag „wie is dit?” en de belofte van een geldbedrag voor die informatie. „Het stellen van zo’n vraag is niet strafbaar, maar het gaat om de intentie. Wat wil iemand met die gegevens doen? Zo’n oproep werkt intimiderend”, schrijft de organisatie in een persbericht. In de documenten staat niet hoe vaak agenten specifiek met doxing te maken krijgen.
De politie denkt dat de toename van intimidatie jegens politiemensen komt door het ongenoegen bij burgers over de coronamaatregelen en handhaving daarvan door agenten. Zij ziet verder ook een toename van agressie op sociale media tegen „politici, journalisten en opiniemakers”.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.