Amerikaanse fabriek Janssen-vaccin stilgelegd na kritische inspectie

Amerikaanse fabriek Janssen-vaccin stilgelegd na kritische inspectie

[ad_1]

Werkloosheid in Nederland blijft gestaag dalen
De werkloosheid is in maart 2021 verder gedaald. Gemiddeld daalde het aantal mensen met een WW-uitkering de afgelopen drie maanden met 14.000 per maand. In diezelfde periode kwamen er ongeveer achtduizend mensen met betaald werk bij. In maart waren 326.000 mensen op zoek naar werk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van cijfers van uitkeringsinstantie UWV.
Met 326.000 werklozen was afgelopen maart 3,5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking op zoek naar werk. Tussen maart en augustus 2020 steeg de werkloosheid van 2,9 procent naar 4,6 procent. Sindsdien is het percentage vrijwel voortdurend gedaald, meldt het CBS.
Het UWV verstrekte eind maart 282.000 WW-uitkeringen. Dat zijn er 3.900 minder dan een maand ervoor. In vergelijking met 2020 ligt het aantal uitkeringen 12,7 procent hoger. De daling van het aantal uitkeringen was het grootst bij jongeren onder de 27 jaar (6,7 procent).

Amerikaanse fabriek Janssen-vaccin stilgelegd na kritisch inspectierapport
Een Amerikaanse farmaceutische fabriek waar grondstof voor het coronavaccin van Janssen werd geproduceerd, is stilgelegd na een uiterst kritisch inspectierapport van de toezichthouder, de Food and Drug Administration (FDA). Dat melden internationale persbureaus.
Bij de fabriek van Emergent BioSolutions in Baltimore, in de staat Maryland, werd een lange lijst problemen geconstateerd, waaronder afbladderende verf, gebrekkige hygiëne en slecht opgeleide medewerkers. De faciliteit mag zijn productie pas hervatten wanneer die problemen zijn verholpen, wat volgens experts maanden kan duren.
De FDA en farmaceut Johnson & Johnson hebben niet gezegd wanneer ze denken dat productie van de grondstof voor het vaccin kan worden hervat. Volgens het bedrijf wordt de grondstof slechts bij één andere fabriek gemaakt, in Leiden. Er zijn nog geen vaccins geproduceerd met de grondstof uit de fabriek in Baltimore, die nog geen noodvergunning had ontvangen van de FDA om de vloeistof daarvoor te leveren.
In het inspectierapport van twaalf pagina’s wordt melding gemaakt van vieze faciliteiten en een groot aantal momenten van potentiële vervuiling van de geproduceerde vloeistof. In sommige gevallen kwamen medewerkers met medisch afval in aanraking met containers die werden gebruikt bij het productieproces. Ook werden containers waargenomen met scheuren.
Het onderzoek bevestigde bovendien mediaberichten van eind maart dat in de vaccinvloeistof voor Janssen ingrediënten terecht waren gekomen voor het vaccin van AstraZeneca, dat er eveneens werd geproduceerd. Volgens The New York Times werden daardoor 15 miljoen doses van het Janssen-vaccin onbruikbaar. De productie van AstraZeneca werd verplaatst naar een andere locatie. In de Verenigde Staten wordt het Janssen-vaccin vooralsnog niet gebruikt, terwijl gezondheidsautoriteiten onderzoek doen naar zeldzame bijwerkingen.

Het farmaceutische bedrijf Emergent BioSolutions in Baltimore op 1 april. Foto Jim Lo Scalzo / EPA

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronacrisis in binnen- en buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 21 april:

Volgens demissionair ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66), Wopke Hoekstra (Financiën, CDA), en Bas van ’t Wout (Economische Zaken, VVD) moeten de middelbare scholen en mbo’s op 10 mei, na de meivakantie, weer volledig open voor fysiek onderwijs. Dat bleek dinsdag uit vrijgegeven stukken over het kabinetsbesluit om de coronamaatregelen in het hoger onderwijs te versoepelen.
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft woensdag een nieuwe richtlijn uitgegeven, waarin het adviseert dat mensen die gevaccineerd zijn onderling geen mondkapjes hoeven te dragen of afstand van elkaar hoeven te houden. Lidstaten van de EU kunnen „overwegen” het advies over te nemen; in Nederland is dat vooralsnog niet gebeurd.
Bij het RIVM zijn tussen dinsdag- en woensdagmiddag 8.530 meldingen van positieve coronatests binnengekomen. Dat zijn er bijna 1.700 meer dan een dag eerder. Woensdagmiddag lagen er bovendien 2.614 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 39 minder dan een dag eerder.
Het Fieldlabevenement in de Efteling op zaterdag 24 april gaat niet door omdat er te weinig aanmeldingen voor waren. Hoewel het park plek bood voor achtduizend bezoekers, meldden slechts vierduizend mensen zich aan. Onvoldoende om onderzoek te doen naar het coronaveilig organiseren van een dergelijk uitje, aldus Fieldlab.
Het aantal zelfdodingen bleef in 2020 nagenoeg gelijk aan het aantal suïcides in de jaren ervoor, ondanks de coronacrisis en zorgen over de geestelijke gezondheid van de bevolking als gevolg van de lockdowns.

Lees hier het hele blog van woensdag 21 april: Proefevenement Efteling gaat niet door vanwege te weinig aanmeldingen

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.