Apothekers: ‘run’ op zelftests sinds start verkoop op 31 maart

Apothekers: ‘run’ op zelftests sinds start verkoop op 31 maart

[ad_1]

‘Al zeker 200.000 zelftests verkocht in apotheken’
Apothekers melden maandag dat in de afgelopen dagen een run is geweest op de zelftests. Sinds de eerste zelftest op woensdag 31 maart werd verkocht in een apotheek, „zijn er zeker 200.000 verkocht”, vertelt voorzitter Aris Prins van de Beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers (KNMP) maandag in het AD. Volgens hem kopen klanten direct meerdere stuks in, mogelijk voor het hele gezin. Met de zelftests kunnen mensen binnen ongeveer een kwartier tijd zelf controleren of zij een coronabesmetting hebben.
In een reactie in dezelfde krant herhalen deskundigen een zorg: deze zelftests zijn minder nauwkeurig dan de PCR-tests die bij de GGD-teststraat worden afgenomen. Dan wordt mogelijk een onterechte, negatieve testuitslag gegeven – waarna, zo vrezen critici, mensen misschien besluiten niet meer de moeite nemen om zich bij de teststraten te laten testen. Zo zouden er meer onontdekte besmettingen zijn, en verliest de GGD het zicht op de verspreiding van het coronavirus. Prins geeft daarom in AD het advies dat ook mensen die bij zichzelf thuis een negatieve uitslag constateren, zich in ieder geval altijd aan de coronaregels te houden.

Lees ook: De gebreken van de tests voor sneltests

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kocht op 31 maart een zelftest in een apotheek. Foto Phil Nijjuis/ANP

Welkom in een nieuw blog
In dit blog houdt NRC de wereldwijde ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van zondag 11 april was:
De eerste versoepelingen van de coronamaatregelen die mogelijk vanaf 21 april zouden ingaan, worden met zeker een week verschoven. Dinsdag geeft het kabinet een persconferentie waarin verder toelichting wordt gegeven over de stappen naar heropening.
Ondanks het besluit om versoepelingen met zeker een week uit te stellen, hebben de vier grote steden hun eerdere oproep om terrassen en andere buitenruimten snel te heropenen herhaald.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageerde teleurgesteld en noemde de uitstel een „een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers”.

Lees ook deze analyse over het besluit dat in het Catshuis werd genomen: Waarom het kabinet versoepelingen opnieuw voor zich uitschuift

Bij het RIVM kwamen zondag 8.288 meldingen van positieve coronatests binnen. Dat is een stijging van 588 in vergelijking met een dag eerder.
Een deel van de Nederlandse ziekenhuizen stelt noodgedwongen hart- en kankeroperaties uit vanwege het stijgende aantal coronapatiënten op de intensive cares.

Lees al het nieuws van zondag 11 april hier terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.