Argentijnse president test positief, Frankrijk in lockdown

Argentijnse president test positief, Frankrijk in lockdown

[ad_1]

Argentijnse president test positief, Frankrijk in lockdown
Een greep uit de ontwikkelingen rond het coronavirus uit het buitenland:
De Argentijnse president Alberto Fernández is positief getest op het coronavirus. Dat heeft hij vrijdagavond bekendgemaakt, op zijn verjaardag. Hij testte positief ondanks zijn inenting met het Russische Spoetnik-vaccin eerder dit jaar. De 62-jarige president deed een sneltest, de uitslag van een PRC-test moet nog binnenkomen. Fernández heeft lichte koorts en hoofdpijn, maar zegt zich verder goed te voelen. „Ik had mijn verjaardag graag willen beëindigen zonder dit nieuws”, zegt hij.
Frankrijk gaat vanaf vandaag zeker vier weken in een strenge lockdown. Zoals president Emmanuel Macron eerder deze week bekendmaakte, geldt nu in het hele land een avondklok vanaf 19.00 uur. Niet-essentiële winkels en de horeca moeten dicht. Voor scholen en kinderopvangcentra geldt dat ook, die gaan voor zeker drie weken dicht. De maatregelen golden al in negentien departementen en zijn nu naar alle 97 departementen uitgebreid. Ondertussen gaat vanaf vandaag bijna heel Italië voor het paasweekend op slot. In alle zones in het land die zijn aangemerkt als ‘rood’ moeten de winkels tot en met maandag sluiten. Bewoners mogen hun huis niet verlaten zonder geldige reden.
Op verschillende plaatsen in Europa vonden vrijdagavond protesten plaats tegen de coronamaatregelen, melden internationale persbureaus. In de Zwitserse stad Sankt-Gallen kwamen honderden mensen bijeen, tegen wie de politie traangas en rubberkogels gebruikte. De betogers zouden agenten hebben bekogeld met molotovcocktails en in brand gestoken voorwerpen. In Brussel kwamen voor de tweede dag op rij honderden mensen bijeen. De politie maakte een einde aan het protest met waterkanonnen. In de Noord-Ierse stad Belfast raakten acht politieagenten gewond bij protesten. Die waren niet zozeer tegen de coronamaatregelen, als wel uit onvrede tegen Brexit-gerelateerde handelsverdragen.

De Argentijnse president Alberto Fernández kreeg in januari de eerste dosis van het Spoetnik-vaccin. Foto Esteban Collazo/Reuters

Welkom in een nieuw blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de wereldwijde coronapandemie bij. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 2 april:
Nederland is tijdelijk gestopt met het toedienen van het AstraZenca-vaccin aan mensen onder de zestig jaar. Vanwege nieuwe zorgen over mogelijke bijwerkingen die leiden tot uitgebreide trombose met een laag aantal bloedplaatjes zijn alle afspraken tot en met woensdag 7 april afgezegd.
Bij het RIVM werden tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 7.296 positieve coronatests gemeld. Dat waren er iets minder dan de 7.858 positieve tests van een dag eerder. Er lagen vrijdag 705 coronapatiënten op de intensive care, het hoogste aantal sinds 13 januari.
Nederlanders die in de afgelopen zes maanden positief zijn getest op het coronavirus worden door het RIVM verzocht voorlopig één in plaats van twee vaccinatieafspraken in te plannen. Wetenschappelijk onderzoek dat één vaccindosis binnen een half jaar na een coronabesmetting de eerste zes maanden voldoende bescherming biedt tegen nieuwe infecties.
Demissionair premier Mark Rutte (VVD) roept samen met minister-president Armin Laschet van de Duitse staat Noordrijn-Westfalen op om in de Paasvakantie niet naar het buitenland te reizen. „We zitten in de derde golf. Daarom moeten wij grote voorzichtigheid betrachten”, staat in een gezamenlijke verklaring.
Vliegvakantiebedrijf Corendon annuleert alle reizen die komende weken op Curaçao vliegen. Het eiland kende afgelopen week het hoogste percentage nieuwe coronabesmettingen ter wereld.

Lees hier het hele coronablog van vrijdag 2 april terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.