Arlene Foster kondigt vertrek aan als regeringsleider Noord-Ierland

Arlene Foster kondigt vertrek aan als regeringsleider Noord-Ierland

[ad_1]


De Noord-Ierse politiek leider Arlene Foster heeft woensdag haar terugtreden bekendgemaakt, zowel als eerste minister van Noord-Ierland en als leider van de Democratic Unionist Party (DUP). Foster had te maken met groeiende onrust binnen haar partij; haar wordt gebrek aan leiderschap verweten de problemen in de nasleep van de Brexit. Zo bestaat er veel onvrede over de grenscontroles tussen het Verenigd Koninkrijk en delen van het Ierse eiland, ingevoerd als gevolg van de Brexit. Een deel van de DUP-leden dreigde in een brief met een vertrouwensstemming tegen haar in het parlement.
Foster liet weten op 28 mei te stoppen als DUP-leider en eind juni als eerste minister van Noord-Ierland. Met haar opstappen zegt Foster dat er nu leiderschapsverkiezingen kunnen komen in de partij.
Eind 2015 werd Foster als eerste vrouw ooit verkozen als leider van de DUP, de als zeer conservatief bekendstaande partij die door de protestantse dominee Ian Paisly is opricht. In de toespraak waarin Foster haar aftreden aankondigde, benadrukte ze meermaals het belang van vrouwelijk politiek leiderschap. „Met mijn verkiezing tot leider van de Democratic Unionist Party werd een glazen plafond doorbroken en ik ben blij dat ik andere vrouwen heb geïnspireerd om in de politiek te gaan”, aldus Foster. „Ik ken de vrouwonvriendelijke kritiek waarmee vrouwen te maken hebben in de politiek – en helaas in alle delen van het openbare leven.”
Dit bericht wordt aangevuld

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *