AstraZeneca vraagt goedkeuring aan EMA voor leveringen vanuit Leiden

AstraZeneca vraagt goedkeuring aan EMA voor leveringen vanuit Leiden

[ad_1]

AstraZeneca vraagt goedkeuring aan EMA voor leveringen vanuit Leiden
Farmaceut AstraZeneca heeft een verzoek ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om leveringen vanuit de fabriek van Halix in Leiden toe te staan. Dat meldt onder meer persbureau Reuters. De fabriek zou al langere tijd vaccins voor AstraZeneca produceren, maar waarom de Europese Unie maar geen leveringen kreeg uit Leiden bleef een raadsel.
Bij een eerdere aanvraag bij het EMA zou AstraZeneca onvoldoende gegevens hebben aangeleverd. Hierdoor kon de EU geen leveringen vanuit de Halix-fabriek afnemen. De fabriek zou in staat zijn zo’n vijf miljoen doses per maand te produceren. Naar verwachting wordt het verzoek versneld goedgekeurd en kunnen eind deze maand de eerste leveringen vanuit Leiden aan de Europese Unie plaatsvinden.
AstraZeneca kampt al langere tijd met leveringsproblemen, wat zorgt voor frictie tussen de EU en het VK. Zo zeggen Europese ambtenaren dat AstraZeneca wel op tijd aan het VK levert, terwijl in hun landen de campagnes vertraging dreigen op te lopen. Dit kwartaal rekende de EU op honderd miljoen doses, maar daar wordt waarschijnlijk nog geen derde van geleverd.

Lees ook: Europa staat voor een raadsel: waar zijn de Leidse vaccins gebleven?

Over de 29 miljoen doses van AstraZeneca, die deze week werden aangetroffen bij een inspectie in een fabriek in Italië, zei de farmaceut woensdag in een verklaring dat deze daar waren gebotteld en lagen te wachten op nadere kwaliteitscontrole. Dertien miljoen doses zijn bestemd voor het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie, de rest moet later deze maand naar EU-landen verscheept worden.
Volgens AstraZeneca blijkt uit nieuw onderzoek uit de VS dat hun vaccin voor 76 procent beschermt tegen symptomen bij besmettingen. Eerder deze week repte de farmaceut van 79 procent, maar volgens het Amerikaanse instituut voor infectieziekten (NIAID) zou daarbij gebruik zijn gemaakt van verouderde data. Het bedrijf beloofde vervolgens binnen 48 uur met een reactie te komen.

Welkom in een nieuw blog
De redactie van NRC houdt in dit blog iedere dag de ontwikkelingen rondom de coronapandemie bij. Dit waren de belangrijkste gebeurtenissen van woensdag 24 maart:
Tussen dinsdag- en woensdagochtend werden bij het RIVM 7.624 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat waren er 1.999 meer dan het (gecorrigeerde) aantal een etmaal eerder. Het aantal positieve tests ligt op maandagen en dinsdagen over het algemeen het laagst, omdat minder mensen zich in het weekend laten testen. In de loop van de week loopt het aantal doorgaans op.
Na een storm van kritiek heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag de eerder afgekondigde coronamaatregelen ingetrokken. In een overleg van maandag op dinsdag tussen Merkel en de zestien minister-presidenten van de Duitse deelstaten werd besloten tot een ‘‘Osterruhe’ (Paasrust): een extra harde lockdown rond de Paasdagen. Tussen Witte Donderdag en Tweede Paasdag zouden alle winkels dicht zijn, ook de winkels die nu op afspraak weer mogen openen; alleen op zaterdag zouden de supermarkten open mogen. Maar op die plannen kwam Merkel woensdag dus terug.
De politieoptredens bij demonstraties op het Museumplein in Amsterdam hebben tot nu toe bij elkaar ruim 5,5 miljoen euro gekost. De politie moest sinds 17 januari elf keer optreden op het plein, waar honderden mensen samenkwamen voor demonstraties tegen het kabinet en de coronamaatregelen.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft woensdag de eerste twee ontheffingen verleend voor bedrijven die coronazelftesten op de markt willen brengen. Daardoor is het straks mogelijk voor mensen om bij zichzelf een sneltest af te nemen. Het gaat om de bedrijven Roche en Biosynex.
Zeker vijfduizend mensen hebben zich woensdagavond aangemeld voor een proefvakantie naar een resort op het Griekse eiland Rhodos op 12 april. Het aanmeldloket was sinds 18.00 uur geopend, waarna de Sunweb-site door de drukte meermaals overbelast raakte. De achtdagen durende trip, een overheidspilot, biedt plek aan 189 vakantiegangers tussen de achttien en zeventig jaar. Aan de reis zijn wel voorwaarden verbonden.

Lees hier het hele blog van woensdag terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.