Australië en VS voeren inreisverbod voor India in

Australië en VS voeren inreisverbod voor India in

[ad_1]

Denemarken laat gevaccineerde EU-burgers toe, Spanje en Portugal openen grens
Een greep uit de ontwikkelingen rond het coronavirus in het buitenland:

EU-burgers die volledig zijn gevaccineerd en niet afkomstig zijn van een roodgekleurd land (met relatief hoge besmettingscijfers) mogen vanaf vandaag Denemarken weer in- en uitreizen. Dat betekent dat reizigers bij aankomst geen negatieve test hoeven te tonen of in thuisquarantaine moeten verblijven. Dat heeft het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt. Ook voor reizigers die niet (volledig) zijn ingeënt zijn de regels versoepeld. Zij moeten maximaal 48 uur voor aankomst negatief zijn getest, voorheen was dat 24 uur.

Bij een brand in een Indiaas ziekenhuis met coronapatiënten zijn vrijdag zeker achttien mensen, onder wie twee zorgmedewerkers, omgekomen. Dat melden internationale persbureaus. De brand ontstond rond middernacht op de intensive care van een ziekenhuis in de West-Indiase staat Gujarat. Volgens de politie is de vermoedelijke oorzaak kortsluiting. Premier Narendra Modi heeft enkele uren geleden via Twitter op de brand gereageerd en stelt dat hij „bedroefd is door het verlies van levens”.
Een week geleden was India ook in het nieuws vanwege een dodelijke ziekenhuisbrand. Twaalf mensen werden toen gedood in een kliniek een buitenwijk van Mumbai. Ondertussen kampt het land momenteel met een van de zorgwekkendste coronabrandhaarden wereldwijd. Om uitbraken een halt toe te roepen, komen vanaf vandaag alle volwassenen in aanmerking voor een inenting, hoewel sommige staten worstelen met tekorten aan vaccinaties.

Na een maandenlange sluiting heeft Portugal vandaag de grens met Spanje weer opengesteld. Dat melden Spaanse media. De Portugese autoriteiten legden eind januari een strikte lockdown op vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen. Sindsdien mochten de grenzen alleen worden overgestoken voor essentiële reizen, zoals voor grensarbeiders of vrachtverkeer. Sinds maart heeft Portugal de regels versoepeld en zijn scholen, horeca en winkels weer open. Ook in Spanje is een aantal coronamaatregelen onlangs losgelaten.
Beelden van de ziekenhuisbrand in India:

Volgen

‘Kabinet bestelde tegen advies in onnodig veel mondkapjes’
Het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar tegen het advies van professionele inkopers in extra mondkapjes en andere beschermingsmiddelen besteld, waardoor de voorraad onnodig is opgelopen tot 2,5 miljard stuks. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. De spullen zijn maar beperkt houdbaar en moeten vermoedelijk gedeeltelijk worden vernietigd. Het ministerie bevestigt het overschot desgevraagd, maar kan niet direct zeggen of de bestellingen tegen eerdere adviezen zijn ingegaan.
Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), dat bestaat uit professionele inkopers en samenwerkt met het ministerie, zou in juni vorig jaar al hebben gewaarschuwd dat extra bestellingen niet meer nodig zijn. Onder het motto better safe than sorry bestelde het ministerie desondanks bij. In totaal werd vorig jaar voor bijna 2 miljard euro aan onder meer mondkapjes, handschoenen en spatbrillen ingekocht. Slechts 15 procent daarvan zou tot nu toe zijn geleverd aan de zorg. Het ministerie kan dit percentage zaterdag niet direct bevestigen.
De mondkapjes hebben een houdbaarheid van enkele jaren. In april schreef demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) in een Kamerbrief al wat er met het overschot moet gebeuren: een groot deel van de voorraad zal worden verkocht, een ander deel wordt geschonken aan andere landen. De minister stelde ook dat het onvermijdelijk is dat een gedeelte moet worden vernietigd, al wil ze dat „zoveel mogelijk voorkomen”. Het ministerie zegt zaterdag dat het nog niet duidelijk is hoe groot dit gedeelte is.

Australiërs die vanuit India terugreizen riskeren boete of celstraf
De Verenigde Staten en Australië hebben vrijdag inreisverboden voor reizigers uit India aangekondigd vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen aldaar, melden media in die landen. De maatregelen verschillen wel van elkaar. Zo geldt de restrictie in de VS alleen voor buitenlandse reizigers, terwijl Australië ook zijn eigen inwoners weigert als die onlangs in India zijn geweest.
Australiërs die India hebben bezocht en binnen veertien dagen terugkeren riskeren vanaf maandag een boete van 66.000 Australische dollar (ruim 42.000 euro) of tot vijf jaar gevangenisstraf. Burgers zijn hiermee strafbaar als ze terugkeren naar huis. Het land hanteerde al een inreisverbod voor Indiase staatsburgers en ook repatriëringsvluchten vanuit dat land liggen stil.
Oppositieleden toonden zich de afgelopen uren kritisch op de maatregel en vinden het te ver gaan om terugkerende reizigers strafbaar te stellen. Elaine Pearson, de directeur van Human Rights Watch in Australië, sloot zich daarbij aan. „Dit is een schandalige maatregel,” zei zij. „Australiërs hebben het recht om naar hun eigen land terug te keren.” Het land heeft het coronavirus bijna uitgeroeid – vrijdag werden ‘slechts’ rond de twintig nieuwe besmettingen geregistreerd.
Inreisverbod VSOok de Verenigde Staten scherpen het reisbeleid ten opzichte van India aan. Vanaf komende dinsdag worden alle inkomende Indiase vluchten geweerd, maakte de autoriteiten vrijdag bekend. De maatregel is volgens president Joe Biden nodig om de volksgezondheid van Amerikanen te beschermen tegen mogelijk besmette reizigers uit het zwaar getroffen India. Ook in Nederland en andere landen geldt momenteel een een inreisverbod voor reizigers vanuit India.
In India zijn zaterdag in één dag bijna 402.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd, opnieuw een recordaantal. Het land wordt momenteel geteisterd door een zeer besmettelijke nieuwe coronavariant, die razendsnel om zich heen grijpt. Ziekenhuizen zijn overvol en kampen met zuurstoftekorten. Desondanks vonden de afgelopen weken diverse massale religieuze feesten plaats, bezocht door miljoenen mensen. Ondertussen is de ‘Indiase variant’ in zeker zeventien landen opgedoken, maakte de Wereldgezondheidsorganisatie deze week bekend. Ook in Nederland zijn zeker twee gevallen geconstateerd.
Reizigers op Brisbane Airport. Foto Dave Hunt/EPA

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag 30 april.

Er werden in het afgelopen etmaal 7.830 positieve coronatests gemeld. Daarnaast werd er in die periode melding gemaakt van 22 sterfgevallen door het coronavirus. Er lagen ruim 2.700 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, waarvan 807 op de intensive care.
Het besluit om tot twee keer toe tijdelijk te stoppen met het vaccineren met AstraZeneca heeft meer gezondheidsschade aangericht dan dat het gezondheidswinst heeft opgeleverd. Dat zegt een groep medisch specialisten. Ruim 1,300 van de mensen die hun prikafspraak afzegden, raakten in die periode besmet.
AstraZeneca heeft in het eerste kwartaal van 2021 voor zo’n 225 miljoen euro aan coronavaccins verkocht. Het grootste deel van die omzet werd gegenereerd in Europa. Wereldwijd zegt het bedrijf 300 miljoen vaccins te hebben geleverd.
In Frankrijk zijn de eerste gevallen van de Indiase variant van het coronavirus ontdekt. Het gaat bij alle drie de gevallen om mensen die recent zijn teruggekeerd uit India.

Lees hierhet hele blog van vrijdag 30 april terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.