Australiër Cormann wordt hoofd OESO, ondanks klimaatbezwaren

Australiër Cormann wordt hoofd OESO, ondanks klimaatbezwaren

[ad_1]


Mathias Cormann, de voormalige minister van Financiën van Australië, wordt de nieuwe secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO). Dat heeft de 50-jarige Cormann vrijdag bekendgemaakt. Klimaatactivisten reageerden teleurgesteld op de aanstelling van Cormman, vanwege zijn klimaatbeleid, een van de onderwerpen waar de OESO adviezen over uitbrengt. De OESO is een intergouvernementele economische denktank waar 37 landen landen lid van zijn, waaronder Nederland, de VS, het VK en Duitsland.
De 50-jarige Cormann, een centrumrechtse politicus, wilde in het verleden af van de Australische doelstellingen voor hernieuwbare energie en noemde een CO₂-taks een „zeer dure hoax”. Ook hield hij zich als minister niet aan een netto-nul-emissiedoelstelling en handhaafde hij de subsidies voor fossiele brandstoffen. Klimaatorganisaties, waaronder Greenpeace, stuurden daarom vorige week een brandbrief aan de OESO waarin ze zich uitspraken tegen de kandidatuur van Cormann.
As a candidate for general secretary of the @OECD Mathias Cormann deserves to be judged on his record. So, for ease of reference, here is a thread setting out some of Mr Cormann’s record of using his position of power to thwart effective action on climate change:
— David Ritter (@David_Ritter) March 7, 2021

Desondanks versloeg Cormann onder meer de Zweedse voormalige EU-handelscommissaris Cecilia Malmström in de race om de benoeming. Vanaf 1 juni neemt hij voor een termijn van vijf jaar het stokje bij de OESO over van de Mexicaanse secretaris-generaal José Angel Gurría. Die gaf meer dan tien jaar leiding aan de in Parijs gevestigde organisatie die landen helpt bij het ontwikkelen van beleid op onder meer het gebied van economie, wereldhandel, sociale onderwerpen, belastingen en klimaatverandering.
Als nieuwe leider van de OESO staat Cormann voor een grote opgave: het inperken van de economische gevolgen van de coronapandemie, het aanpakken van klimaatverandering en het bereiken van een wereldwijde deal over het belasten van technologiebedrijven. Cormann werd geboren in België, spreekt vloeiend Duits, en emigreerde in 1996 naar Australië. Hij was de langstzittende minister van Financiën van Australië, van 2013 tot 2020, en van 2007 tot 2020 vertegenwoordigde hij West-Australië als senator van de liberale partij.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *