Boris Johnson: onderzoek wettelijke mogelijkheden om Super League te stoppen

Boris Johnson: onderzoek wettelijke mogelijkheden om Super League te stoppen

[ad_1]


De Britse premier Boris Johnson zegt dat zijn regering zoekt naar wettelijke mogelijkheden om de komst van de Europese Super League (ESL) tegen te houden. Het initiatief van twaalf topclubs uit Italië, Spanje en Engeland voor een gesloten competitie voor de elite van de Europese voetbalwereld stuit internationaal op veel weerstand. De premier zei „alle opties” te onderzoeken en sloot niet uit dat de regering zelfs nieuwe wetten zal maken om het voorstel te dwarsbomen, melden Britse media dinsdag. Johnson noemde de ESL een „belachelijke” nieuwe competitie.

Lees ook: UEFA-voorzitter voelt zich verraden door plan Super League

Zondagavond lanceerden Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, Manchester United, Manchester City, Liverpool, AC Milan, Internazionale, Juventus, Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid het plan voor een nieuwe Europese topcompetitie. Die zou moeten bestaan uit twintig ploegen, waarvan de twaalf initiatiefnemers zich elk seizoen gegarandeerd plaatsen en zo verzekerd zijn van tv-gelden. De clubs dreigen uit de bestaande Champions League te stappen, omdat de ESL in hun ogen meer commerciële inkomsten oplevert. Maandag kreeg het idee veel kritiek uit de politiek en voetbalwereld. Johnson heeft maandag gesproken met de Engelse voetbalbond en supportersdelegaties.

Lees ook: Voetbalwereld en politici ontstemd over plan Europese Super League

Ook vanuit Duitsland klinkt ferme kritiek op de ESL. De Duitse voetbalbond DFB eist dinsdag een schorsing voor de twaalf clubs achter het idee. Totdat ze op hun plannen terugkomen, moeten de vertegenwoordigende elftallen en jeugdteams „uit alle competities worden verbannen”, aldus DFB-voorzitter Fritz Keller. Volgens Keller denken de clubs „niet aan de supporters die hen tot topclubs hebben gemaakt”, maar „alleen aan hun portemonnee”. „Voetbal is een open sport voor iedereen. Een gesloten Super League daarentegen is alleen toegankelijk voor de superrijken.”

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.