‘Brexit bemoeilijkt Nederlandse handel: meer papierwerk en kosten’

‘Brexit bemoeilijkt Nederlandse handel: meer papierwerk en kosten’

[ad_1]


De Brexit leidt tot omzetverlaging, hogere verzendkosten en meer bureaucratie bij het handelsverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dat blijkt uit onderzoek onder leden van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel NBCC, die 125 bedrijven bevroeg over de economische gevolgen van het Britse vertrek uit de Europese Unie. Van die bedrijven stelt 63 procent meer hinder te ondervinden bij het handel drijven tussen beide landen, sinds het handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk op 1 januari van kracht werd.
Van de bedrijven stelt 40 procent sindsdien minder omzet te halen. Vooral Britse organisaties – 84 procent – zeggen meer bureaucratie te ervaren, dat zich uit in meer administratief papierwerk; de betrokken werkgevers dringen er bij de overheden op aan meer te digitaliseren. Nederlandse bedrijven klagen vooral over vertraagde zendingen, waar 80 procent van de goederensector mee te maken heeft. Problematisch voor de bedrijven in die branche is dat ze vaak werken met verse producten, waarvan de houdbaarheidsdatum in gevaar komt bij vertraagde leveringen.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 45 procent van de ondervraagde bedrijven een vestiging op het Europese vasteland wil openen of daar al naar toe is verhuisd. De meeste werkgevers doen of overwegen dat om de toegenomen bureaucratie te ontlopen of sneller toegang te krijgen tot de Europese markt. Nederland is een populair vestigingsland onder Britse ondernemers. Verder overweegt ook 26 procent van de Nederlandse bedrijven een kantoor in het Verenigd Koninkrijk te openen.

Lees ook: Britten handelen om Brexit heen met Europese landen

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.