CBS: daling in sterfte zet door, vooral onder 80-plussers

CBS: daling in sterfte zet door, vooral onder 80-plussers

[ad_1]

CBS: daling in sterfte zet door, vooral onder 80-plussers
In de eerste week van maart zijn naar schatting 3.100 mensen in Nederland overleden. Dat zijn er minder dan verwacht voor deze periode en bijna honderd sterfgevallen minder dan de week ervoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van voorlopige cijfers. Met name de sterfte onder 80-plussers nam af. Dat gold ook voor de groep mensen die langdurige zorg ontvangen onder de Wet langdurige zorg (Wlz).
Sinds de week van 21 september 2020 lag de wekelijkse sterfte in Nederland hoger dan verwacht. De kentering kwam halverwege februari, toen voor het eerst sinds september geen sprake meer was van oversterfte. Sinds de tweede week van februari is ook de sterfte voor mensen van 80 jaar en ouder lager dan verwacht.
Volgens RIVM-gegevens ging het afgelopen week bij 171 sterfgevallen om patiënten die overleden aan de gevolgen van Covid-19. Bij de overige overledenen is nog niet bekend wat de doodsoorzaak was. Het CBS ontvangt die informatie altijd later via een zogeheten doodsoorzakenverklaring. Zo is tot dusver tot november de doodsoorzaak van alle overledenen bij het statistiekenbureau bekend. Daaruit bleek dat tussen maart en november iets meer dan 16.000 mensen overleden aan Covid-19.Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Foto Koen Suyk/ANP

Welkom in een nieuw blog
NRC houdt in dit blog het belangrijkste nieuws bij rond de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van donderdag 11 maart was:
De GGD’s zijn niet van plan mensen zonder klachten op het coronavirus te testen om ze zo meer vrijheden te geven. Dat zegt de voorzitter van de koepelorganisatie GGD-GHOR André Rouvoet.
Het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar 179.200 misdrijfzaken afgehandeld, 11 procent minder dan een jaar eerder. Die daling is volgens het OM te wijten aan de coronapandemie.
>Denemarken stopt tijdelijk uit voorzorg met het inenten van inwoners met het vaccin van AstraZeneca. Reden daarvoor is dat bij een aantal gevaccineerden bloedstolsels werden vastgesteld. Of er een verband is met het vaccin, is momenteel niet te zeggen, stelt de Deense minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maakte kort na het Deense besluit bekend dat Europese landen het coronavaccin van AstraZeneca kunnen blijven gebruiken.
Ook Nederland blijft vaccineren met het coronavaccin dat is gemaakt door farmaceut AstraZeneca. „Er is geen aanleiding aan te nemen dat het niet veilig is om door te prikken”, zei minister De Jonge.
De Europese Commissie en het Europese Geneesmiddelenbureau hebben het vaccin van farmaceut Johnson & Johnson goedgekeurd. Dat betekent dat het vanaf nu verkocht en ingezet kan gaan worden in de Europese Unie.
Tijdens de tweede voetbalwedstrijd met supporters op de tribune dit jaar hebben geen coronabesmettingen plaatsgevonden. Vijf dagen na de wedstrijd liet 82 procent van de bezoekers zich testen.

Lees hier al het nieuws van donderdag terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.