CDA’ers stappen uit college Limburg na schandaal

CDA’ers stappen uit college Limburg na schandaal

[ad_1]


De twee gedeputeerden van het CDA in Limburg stappen uit het college van Gedeputeerde Staten. Daarmee reageren ze op de jongste onthulling in NRC over vriendjespolitiek, fraude en corruptie rondom de provinciale afdeling van de partij. CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus hebben per direct hun functie opgegeven, maakten ze vrijdagmorgen bekend in het provinciehuis.

Lees over het laatste schandaal: Hoe een ex-gedeputeerde met hulp van het CDA in Limburg subsidiegeld doorsluisde naar zijn eigen bv’s

Het draait om een schandaal rond de landschapsstichting IKL. Inmiddels zijn drie onderzoeken aangekondigd naar de integriteitsschendingen: een door de raad van toezicht van de stichting, een door het CBF, de toezichthouder op goede doelen in Nederland, en een door de provincie Limburg, de voornaamste subsidiegever.Subsidie naar eigen bv’sDe onderzoeken volgen op een publicatie in NRC dinsdag, over de ex-gedeputeerde Herman Vrehen (CDA). Die sluisde als directeur van de goededoelenstichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) tonnen naar zijn eigen bv’s. Dat deed hij door IKL-medewerkers in te huren via zijn eigen bedrijven, producten van zijn bedrijven via de stichting te verkopen en zichzelf tegen een te hoog tarief te laten inhuren. Bij het schandaal zijn de gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus betrokken. De eerste nam in het CDA-verkiezingsprogramma op dat een bedrijf van zijn partijgenoot Vrehen ingezet diende te worden door de provincie. De tweede deelde een opdracht uit aan het bedrijf van Vrehen, hoewel deze onderneming toen nog moest worden opgericht.

De klusjesmannen van Limburg (2019)

Politieke partijen in Provinciale Staten – geconfronteerd met het vierde schandaal in korte tijd rond Limburgse CDA’ers in korte tijd – toonden zich geschokt. Een meerderheid lijkt te voelen voor nóg een, vierde, onderzoek naar de bestuurscultuur binnen de provincie. Dit bericht wordt aangevuld.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.