‘China landt ruimtevaartuig op Mars’

‘China landt ruimtevaartuig op Mars’

[ad_1]


Een onbemand Chinees ruimtevaartuig is succesvol op de planeet Mars geland op zaterdag, met de bedoeling om daar een robotvoertuig onderzoek te laten verrichten. Dat stellen de Chinese staatsmedia. Daarmee is China het derde land ter wereld waarvan het ruimtevaartprogramma tot een marsmissie heeft geleid.
Een Chinese marsrover met de naam Zhurong zal na enkele dagen het Marslandschap beginnen te verkennen, in een gebied dat Utopia Planitia heet. Het ruimtevaartuig dat de rover naar Mars bracht, werd in juli vorig jaar gelanceerd vanaf een lanceerplatform op het Zuid-Chinese eiland Hainan.
„China heeft voor het eerst een voetafdruk achtergelaten op Mars, een belangrijke stap in de verkenning van de ruimte door ons land”, schrijft staatspersbureau Xinhua.
CNSA
Vanaf hetzelfde platform op Hainan lanceerde de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA recent een eerste module voor het eigen ruimtestation Tiangong. Een rakettrap viel bij die lancering ongecontroleerd terug naar de aarde, en kwam enkele dagen geleden in buurt van de Malediven neer in de Indische Oceaan.
In 1971 landde een ruimtevaartuig van de Soviet-Unie op Mars. De rover die de planeet moest verkennen, zond echter kort na de landing geen signalen meer naar de aarde. Sinds 1976 heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verschillende succesvolle marslandingen uitgevoerd en met rovers de planeet verkend.

Volgen

Lees ook: Rusland en China willen een gezamenlijke maanbasis oprichten

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.