De Jonge tempert verwachtingen over versoepelingen maatregelen

De Jonge tempert verwachtingen over versoepelingen maatregelen

[ad_1]

FDA: geen verband trombose en Janssen-vaccin, horeca België waarschijnlijk later open
Een greep uit het laatste coronanieuws uit het buitenland.
De FDA ziet vooralsnog geen verband tussen gezondheidsklachten en het Janssen-vaccin. Dat zegt de Amerikaanse toezichthouder op medicijnen tegen persbureau Reuters, nadat vrijdag werd bekendgemaakt dat een persoon overleed door bloedstolselvorming na een inenting met het Janssen-vaccin. In de Verenigde Staten zijn zeker vijf miljoen mensen ingeënt met het Janssen-vaccin. Wereldwijd zijn vier meldingen gedaan – waarvan drie in de VS – van tromboseklachten in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na toediening van het vaccin. Volgens de FDA kunnen die klachten meerdere oorzaken hebben. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA doet momenteel ook onderzoek naar het vaccin.
In Duitsland zijn in totaal nu 42 gevallen gemeld van mensen die na inenting met het AstraZeneca-vaccin bloedstolsels in de hersenen kregen. Acht van hen, vijf vrouwen en drie mannen, stierven. Dat meldt medisch toezichthouder het Paul Ehrlich-instituut. In 23 gevallen was ook sprake van een laag aantal bloedplaatjes. Meestal ging het om vrouwen tussen de 20 en 63 jaar. Ook Duitsland dient het vaccin inmiddels alleen nog toe aan mensen ouder dan 60. Bij de Duitse toezichthouder zijn daarnaast zeven meldingen binnengekomen van mensen die bloedpropjes in de hersenen hadden na toediening van het Pfizer-vaccin.
Het is te vroeg om de horeca in België op 1 mei weer te openen. Dat zegt ‘coronacommissaris’ Pedro Facon, die grotendeels verantwoordelijk is voor het coronabeleid, tegen dagblad De Tijd. De druk op de Belgische intensive care-afdelingen, waar meer dan negenhonderd patiënten liggen, is volgens Facon nu te hoog. Op 19 april gaan de scholen in het land weer open. Na zo’n versoepeling moet er een rustperiode van drie weken komen, zegt Facon. Wat hem betreft gaat de horeca dan op zijn vroegst half mei pas weer open.

In de VS zijn al vijf miljoen mensen ingeënt met het Janssen-vaccin. Foto Shannon Stapleton/Reuters

De Jonge tempert verwachtingen over versoepelingen
Hugo de Jonge (CDA) heeft de verwachtingen over de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen afgezwakt. De ziekenhuisbezetting neemt namelijk nog steeds toe, aldus de demissionair coronaminister vrijdagavond in RTL-programma Beau. „We zijn nog niet over de piek van de derde golf heen. Als je niet ziet dat het daalt, dan is het gevaarlijk om al enorme versoepelingen door te voeren.”
De Jonge reageerde daarmee op het uitlekken van het ‘openingsplan’ van het demissionair kabinet. Daarin zou onder andere staan dat vanaf eind april de horeca, winkels en het onderwijs weer open kunnen. Ziekenhuizen reageerden daar verbaasd op. De Jonge snapt die „wanhoop”, zei hij. „Er liggen 2.500 coronapatiënten in het ziekenhuis en zo’n 750 op de IC. Het worden er elke dag meer.”
De demissionair minister wilde niet vooruitlopen op de persconferentie van komende dinsdag, maar zei „geen domme dingen” te zullen doen voor de zorg. De Jonge snapt dat de samenleving naar perspectief snakt. „Maar du moment dat de buitenwereld lucht kreeg van het plan, werd gedacht holadijee, bloemetjes buiten”, aldus de CDA’er. „Laten we niet te snel denken dat we er al zijn.”

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie in binnen- en buitenland. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag.
De Gezondheidsraad adviseert kinderen van 16 en 17 jaar die behoren tot risicogroepen ook te vaccineren. Minderjarigen zouden het Pfizer/BioNTech moeten krijgen; dat is goedgekeurd voor mensen van 16 jaar en ouder.
De Europese Commissie wil tot 2023 nog eens maximaal 1,8 miljard vaccindoses aanschaffen. Persbureaus meldden dat het zou gaan om doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin, maar dat is niet bevestigd door de farmaceut zelf.
Op donderdag kwamen er 7.716 positieve testuitslagen binnen bij het RIVM, 93 minder dan een dag eerder. Er lagen vrijdag 2.495 coronapatiënten in het ziekenhuis, dertig minder dan een dag eerder. Op de IC’s lagen 784 coronapatiënten.
Eén persoon is, na vaccinatie met het Janssen-vaccin, overleden door de vorming van bloedstolsels. Of er een verband is tussen het vaccin en de aandoening is niet duidelijk; om zo’n verband te kunnen leggen is het volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) nog te vroeg.
Sinds donderdag heeft de grensstreek tussen Nederland en Duitsland een eigen coronadashboard waarop te zien is hoeveel coronabesmettingen er wekelijks zijn per 100.000 inwoners. Met het dashboard moet er meer zicht komen op de besmettingen in de regio, zodat de grenzen weer vrij open kunnen.

Lees hier het hele blog van vrijdag terug: Gezondheidsraad: vaccineer ook jongeren uit risicogroepen

[ad_2]

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *