De Jonge: voor 1 september klaar met vaccineren

De Jonge: voor 1 september klaar met vaccineren

[ad_1]


Als de coronastrategie vanaf nu volgens plan verloopt, dan is iedereen die dat wil in Nederland voor 1 september volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gezegd in het televisieprogramma WNL op Zondag. Volgens de minister is het een „heel reëel perspectief” dat we tegen die tijd ook van alle coronamaatregelen af zijn.
Wanneer maatregelen zoals het houden van afstand en het dragen van mondkapjes precies kunnen worden losgelaten, heeft volgens De Jonge alles te maken met hoe snel het lukt om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Het is onder meer belangrijk dat de bereidheid om een coronaprik te nemen toeneemt in wijken waar deze nu relatief laag is. Verder zouden nieuwe varianten op het virus vertraging kunnen opleveren in het versoepelen van maatregelen, al benadrukt De Jonge dat het erop lijkt dat de vaccins daar over het algemeen goed tegen werken.
De Jonge stelde verder dat het belangrijk is om voorlopig voorzichtig te blijven en de coronamaatregelen in acht te nemen. „Nu denken we ‘we zijn er bijna’”. Maar: „als we het nu maar vast laten, dan duurt het weer langer,” zei de minister. Ook riep hij iedereen op die al een eerste dosis van de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca kreeg, om ook de tweede prik te laten zetten. Vanwege nieuwe varianten op het coronavirus is dit extra belangrijk.
Eerder op de dag maakte De Jonge bekend dat mensen met de geboortejaren 1977 en 1978 nu aan de beurt zijn om een afspraak voor een coronaprik in te plannen. Op het coronadashboard is te zien dat tot nu toe ruim 9 miljoen vaccinaties zijn toegediend. Momenteel worden er ongeveer een miljoen prikken per week gezet.

Nieuwsbrief
NRC Vandaag

Elke ochtend een overzicht van onze beste stukken en al het belangrijke andere nieuws

[ad_2]

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *