De meest populaire smartphone opladers

Op de steeds concurrerender wordende smartphonemarkt onderzoeken mensen nauwgezet elke functie die smartphones te bieden hebben, van schermgrootte tot rekenkracht, voordat ze de beste smartphone voor hen kiezen. Een relatieve nieuwkomer in het rijtje van gewilde functies is snel opladen. De technologie maakt het nu mogelijk om snel op te laden tijdens de weinige tijd dat we stilzitten in ons drukke leven van alledag. Wie wil er nu geen smartphone die in minuten is opgeladen in plaats van in uren? Was het maar zo eenvoudig. Oplaadstandaarden zijn een ingewikkelde mix van scheikunde en natuurkunde, en hebben elk hun eigen beperkingen, waarbij ook incompatibiliteit een probleem is. Tot overmaat van ramp hebben smartphonefabrikanten de neiging verwarrende labels op hun oplaadtechnologie te plakken.

Dus hoe werkt Smartphone oplader? Haal eens diep adem. Onze gids voor de populairste draadloze oplaadstandaarden op de markt ontleedt ze tot hun meest elementaire niveau. Hier is alles wat u moet weten over Samsung Adaptive Fast Charging, USB Power Delivery, Qualcomm Quick Charge, OnePlus Warp Charge en meer.

De basisprincipes

Hoe snelladen werkt

Voordat we in het onkruid duiken, beginnen we met de basis.

Elke smartphone heeft een batterij, en elke batterij levert op min of meer dezelfde manier stroom.

Cellen die bestaan uit twee elektroden (een positieve en een negatieve) en een elektrolyt katalyseren reacties waarbij verbindingen worden omgezet in nieuwe stoffen. Na verloop van tijd vormen zich in de elektroden ionen – atomen met te weinig of te veel elektronen – die een stroom elektronen op gang brengen naar de negatieve buitenpool van de batterij en uw telefoon van elektrische stroom voorzien.

In niet-oplaadbare batterijen vinden deze chemische reacties slechts één keer plaats. Maar in de oplaadbare lithium-ion batterijen die smartphones van stroom voorzien, zijn de reacties “omkeerbaar”. Wanneer de batterij wordt ontladen, produceert de chemische reactie elektriciteit, en wanneer de batterij wordt opgeladen, absorberen de chemische reacties stroom.

Snel opladen

We hebben dus vastgesteld hoe batterijen laden en ontladen. Maar om te begrijpen hoe snelladen werkt, moet je iets weten over een zogenaamde laadregelaar.

Een korte kanttekening

Aangezien we het in de loop van onze discussie zullen hebben over volt, ampère en watt, volgt hier een opfrisser. Volt is een maat voor de spanning, ampère is een maat voor de stroomsterkte, en watt is een maat voor het elektrisch vermogen. Een gebruikelijke analogie is een tuinslang: Volts zijn gelijk aan de waterdruk in de slang; de stroom is gelijk aan de stroomsnelheid; het wattage is gelijk aan het volume van de straal van de tuit. Watts zijn dus het product van volt en ampère – volt (V) maal ampère (A) is gelijk aan watt (W).

USB-laadstandaarden

Tenzij je nog steeds een Palm Pilot hebt uit de vroege jaren ’90, is de kans groot dat je smartphone wordt opgeladen via een USB-kabel. Daar is een goede reden voor: naast het feit dat USB-kabels tegenwoordig relatief gemakkelijk te vinden zijn, heeft USB een zeer robuuste, goed gedefinieerde oplaadstandaard genaamd de USB Power Delivery Specification.

Het USB Implementers Forum specificeert verschillende typen, één voor elke overeenkomstige USB-specificatie: USB 1.0, 2.0, 3.0/3.1/3.2, en USB4. USB 1.0 en 2.0 zijn steeds zeldzamer en niet compatibel met onze moderne smartphones. Standaard duwen USB 3.0-poorten 5V/0,9A (4,5W).

Maar door te upgraden naar de fysieke USB-C-aansluiting (de ovaalvormige omkeerbare stekker op nieuwere smartphones) en USB 3.1 (en versies daarna), kan de PD een heel ander dier worden. Het is technisch in staat om de USB 2.0 spec te dragen, maar de meeste fabrikanten kiezen voor de nieuwste standaarden zoals USB 3.2 of USB4, die potentieel een veel hogere spanning kunnen leveren.

Standaarden voor snel opladen: Wat is het verschil?

USB-PD levert ook alleen het vermogen dat het apparaat nodig heeft, dus dezelfde USB-PD lader zou een smartphone op topsnelheid kunnen opladen, maar vervolgens ook een laptop op zijn topsnelheid.

Verschillende fabrikanten gebruiken de USB-PD-standaard op verschillende manieren. Hier is bijvoorbeeld hoe Apple en Google het gebruiken.

Apple snelladen via USB-PD

Als je wilt profiteren van de USB-PD-compatibiliteit van de iPhone, zul je moeten betalen voor accessoires, omdat Apple tot voor kort geen USB-C-kabels of -adapters in iPhone-doosjes heeft gestopt. Je zult ook een Lightning-naar-USB-C-kabel moeten kopen die USB-PD ondersteunt – als je een standaard Lightning-kabel gebruikt met een USB-C-naar-USB-A-adapter, zal de Voordelige oplader combi standaard het laagste wattage gebruiken.

Dit is wat Apple aanbeveelt:

  • Apple USB-C-lichtnetadapter van 18 W, 20 W, 29 W, 30 W, 61 W, 87 W of 96 W.
  • Een vergelijkbare USB-C-lichtnetadapter van andere fabrikanten die USB Power Delivery (USB-PD) ondersteunt.

Oplaadsnelheid

Welke USB-C-lader je ook koopt, je zult het moeten doen met hard-gecodeerde veiligheidslimieten in je iPhone. Snelladen wordt geactiveerd wanneer de capaciteit tussen 0% en 79% ligt, maar stopt wanneer deze 80% bereikt.

Als je het niet erg vindt om een paar euro extra te betalen voor oplaadaccessoires, kun je veel sneller opladen dan je anders zou doen. De snelladende iPhones kunnen via USB-PD in 30 minuten van 0% to 50% opladen.

Google snelladen via USB-PD

U kunt de lader en kabel in de doos met uw Pixel-telefoon gebruiken om te genieten van maximale oplaadsnelheden. Als je voor accessoires van derden gaat, gebruik dan alle USB-C met USB 2.0 voedingsadapters en kabels. Als je een USB-C naar USB-A kabel gebruikt, dan zal deze je Pixel langzamer opladen, ongeacht de voedingsadapter die je aansluit.

Hoge oplaadsnelheid

Een Pixel-telefoon kan snel opladen van 0% tot ongeveer 80%, maar zal vertragen voorbij dat punt. Je zult dezelfde beperkingen vinden bij de meeste telefoons.

Met de meegeleverde kabel en 18 W-adapter of een andere fatsoenlijke adapter van derden met een vergelijkbare of hogere classificatie, kun je zeven uur gebruik halen uit een lading van 15 minuten.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *