De Tweede Kamer kiest een nieuwe Kamervoorzitter

De Tweede Kamer kiest een nieuwe Kamervoorzitter

[ad_1]

Kamerleden ondervragen kandidaat-voorzitters en stemmen daarna
De Tweede Kamer kiest woensdag een nieuwe voorzitter van het parlement. Daarvoor hebben zich drie kandidaten gemeld: de huidige voorzitter Khadija Arib (PvdA), Vera Bergkamp (D66) en Martin Bosman (PVV). Zij zullen zich eerst presenteren en voorstellen aan de Kamerleden, daarna kunnen die vragen stellen aan de kandidaat-voorzitters over hoe zij hun voorzitterschap willen invullen. Vervolgens is er een schriftelijke, anonieme stemming. Als geen van de kandidaten in de eerste twee stemronden een absolute meerderheid heeft behaald, volgt een derde stemming zonder de kandidaat met de minste stemmen.

Lees in dit artikel meer over de kandidaten: Kamervoorzitter Arib wil graag de baas blijven

De kandidaat-voorzitters meldden zich woensdagochtend in de Tweede Kamer.Foto: David van Dam

Welkom in dit blog
In dit blog houdt de redactie van NRC het laatste nieuws bij over de formatie, die na de mislukte verkenning weer op gang is gekomen. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van dinsdag 6 april:
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de aanstelling van Herman Tjeenk Willink als informateur. D66-leider Sigrid Kaag had hierover een motie ingediend, nadat er eerder dinsdag informeel overleg was geweest tussen alle zeventien fracties in de Tweede Kamer. Voor de motie stemden alle partijen, behalve PVV, Forum voor Democratie (FVD) en BoerBurgerBeweging (BBB).
In het Kamerdebat over de aanstelling van de informateur wilden verschillende oppositiepartijen van Sigrid Kaag (D66) weten hoe haar stevige woorden van vorige week en haar motie van afkeuring tegen Rutte zich verhouden tot haar voorzichtige opstelling nu. Kaag zei VVD-leider Rutte niet te willen uitsluiten van deelname aan een nieuw kabinet, zoals ChristenUnie Gert-Jan Segers zaterdag bijvoorbeeld wel deed. Wilders (PVV), Azarkan (Denk) en andere oppositieleiders vinden dat opmerkelijk, maar Kaag zegt dat ze vooruit wil kijken. „Dat zijn we ook aan de kiezer verplicht”, stelde ze in het Kamerdebat.

Lees hier het hele formatieblog van dinsdag 6 april terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *