‘Deel ziekenhuizen schaalt hart- en kankeroperaties af wegens volle IC’s’

‘Deel ziekenhuizen schaalt hart- en kankeroperaties af wegens volle IC’s’

[ad_1]

Wouter van Loon, Pim van den Dool

Exit AstraZeneca zorgt voor ‘erg veel verwarring’
Het schrappen van AstraZeneca gooit het prikschema flink in de war. Een uitgebreid prikschema was er gemaakt, met tientallen nauw gedefinieerde doelgroepen. Nu er nog maar beperkt geprikt wordt met AstraZeneca – alleen zestigplussers krijgen het vaccin nog – moet demissionair Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) deels een nieuwe indeling maken.

Lees hier het hele artikel

‘Deel ziekenhuizen schaalt hart- en kankeroperaties af wegens volle IC’s’
Een deel van de Nederlandse ziekenhuizen stelt noodgedwongen hart- en kankeroperaties uit vanwege het stijgende aantal coronapatiënten op de intensive cares. Dat blijkt zondag uit een rondgang van de Volkskrant langs ziekenhuizen en IC-hoofden. Het gaat om onder meer het Radboudumc in Nijmegen, het Amsterdam UMC en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
Tot nu toe stelden ziekenhuizen alleen ingrepen uit als dit geen acuut gezondheidsgevaar zou opleveren voor de patiënt, zoals knie- en heupoperaties. „Van operaties die je eigenlijk niet langer dan zes weken kunt uitstellen, zoals openhartoperaties of sommige kankerbehandelingen, hadden we gezegd: die willen we niet afschalen”, zegt Diederik Gommers, intensivist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tegen de Volkskrant. „We zitten nu op het punt dat we dat niet meer kunnen waarmaken.” Precies hoeveel ziekenhuizen dergelijke zogeheten klasse-3-zorg afschalen, is niet bekend.
PersoneelsgebrekVrijdag maakte het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) bekend het totale aantal IC-bedden uit te willen breiden van 1.450 naar 1.550. Aanleiding is een tekort aan capaciteit op die afdelingen. Gommers zegt tegen de Volkskrant dat niet het aantal bedden of de bijbehorende apparatuur het probleem is, maar het gebrek aan personeel, onder meer door het hoge ziekteverzuim. Een deel van de zorgmedewerkers zit ziek thuis door een besmetting met Covid-19 of oververmoeidheid. In sommige ziekenhuizen is het ziekteverzuim volgens de intensivist boven de 10 procent.
Gommers stelt dat 1.600 bedden op de intensive cares het absolute maximum is, waar de nu beoogde 1.550 bedden volgens hem „gevaarlijk” dicht bij in de buurt komen. Wordt die grens overschreden, dan moeten ziekenhuizen volgens hem „harde keuzes [maken] over voor wie wel en voor wie geen plek is op de IC”.Het Radboudumc in Nijmegen schaalt noodgedwongen klasse-3-zorg af. Foto Lex van Lieshout/ANP

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie uit binnen- en buitenland bij. Te beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag.
Hugo de Jonge (CDA) heeft de verwachtingen over de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen afgezwakt. Afgelopen week werd gesproken over de mogelijke heropening van de horeca en winkels, maar vrijdagavond zei De Jonge bij Beau dat „enorme versoepelingen” gevaarlijk zou zijn.
Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat 380 moskeeën vertegenwoordigt, roept moslims op de ramadan thuis met het gezin te vieren. De vastenmaand begint dit jaar op dinsdag 13 april.
Ziekenhuismedewerkers die direct contact hebben met patiënten krijgen versneld extra coronavaccins. Daarmee reageert het ministerie van Volksgezondheid op kritiek van de medische wereld.
Avonturenpark Hellendoorn was zaterdag voor het eerst in maanden weer – voor beperkt publiek – open. Ook de Keukenhof mocht gasten verwelkomen en een squashbaan in Utrecht ging als eerste binnensportlocatie open. De locaties zijn aangesloten bij het programma Testen voor Toegang van de Rijksoverheid.
Enkele tientallen ondernemers zijn onterecht als fraudeur aangemerkt omdat criminelen op hun naam coronasteun hadden aangevraagd. De kwaadwillenden maakten misbruik van zwakheden in het systeem en lieten de subsidie op hun eigen rekening uitkeren.
In verschillende landen zijn de coronamaatregelen aangescherpt vanwege een toename in het aantal besmettingen. Zo gelden in Suriname strenge coronamaatregelen en zijn grote delen van Iran in lockdown.

Lees hier het hele blog terug: Mondkapje overal verplicht en weekendlockdown in Suriname

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.