Denktank Coronacrisis raadt aan om coronatestbewijzen in te voeren

Denktank Coronacrisis raadt aan om coronatestbewijzen in te voeren

[ad_1]

‘Voor nog eens 10 miljoen meisjes dreigt gedwongen huwelijk door corona’
Als gevolg van de pandemie dreigen de komende tien jaar wereldwijd nog eens tien miljoen méér meisjes als kind te moeten trouwen. Alle vooruitgang die de laatste jaren is geboekt op dit terrein dreigt daardoor verloren te gaan, waarschuwt Unicef vandaag ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. Al voor het coronavirus om zich heen greep dreigden 100 miljoen meisjes in het komende decennium kindbruid te worden – dat waren er juist 25 miljoen minder dan eerder werd geraamd.
Meisjes krijgen als gevolg van de coronacrisis met allerlei belemmeringen te maken die het risico dat ze op jonge leeftijd moeten trouwen vergroten. Zo krijgen een miljard kinderen wereldwijd minder of geen onderwijs als gevolg van de pandemie. Ook zitten meer kinderen thuis, waardoor ze buiten het zicht blijven van hulpverleners en de autoriteiten. De toegang tot zorg is achteruit gegaan door reisbeperkingen en in veel huishoudens is de economische situatie verslechterd. Het zijn volgens Unicef allemaal factoren die de kans groter maken dat meisjes op jonge leeftijd trouwen, met op zijn beurt een vergroot risico op tienerzwangerschappen en huiselijk geweld tot gevolg.
Door de coronacrisis zal er meer gedaan moeten worden om het doel te behalen om in 2030 kindhuwelijken uit te bannen, aldus Unicef. De kinderrechtenorganisatie dringt erop aan dat scholen zo snel mogelijk open gaan, en er goed beleid gevoerd wordt om de zorg op peil te brengen. Unicef schat dat er momenteel zo’n 650 vrouwen en meisjes op de wereld zijn die als kind zijn getrouwd. De meeste van hen leven in Bangladesh, Brazilië, Ethiopië, India of Nigeria.

Denktank Coronacrisis raadt aan om coronatestbewijzen in te voeren
De Denktank Coronacrisis, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad, heeft het demissionaire kabinet geadviseerd over de inzet van testbewijzen om delen van de samenleving eerder te kunnen heropenen. De denktank raadt aan om aan de hand van een aantal vaste richtlijnen te kijken waar een testbewijs bruikbaar en nodig is. Ook worden er aanbevelingen gedaan over de praktische invulling van de testbewijzen om bijvoorbeeld weer naar concerten te kunnen.
De denktank stelt een stoplichtmodel voor. Op basis van van veiligheidsrisico’s en voorzieningen moet bekeken worden hoe groot het besmettingsrisico op een bepaalde locatie is. Aan de hand daarvan kan gekeken worden welke aanvullende maatregelen nodig zijn om weer open te mogen. Het vooraf aantonen dat je niet besmet bent met het coronavirus kan daar een van zijn. Volgens het advies is het dan wel belangrijk dat de testbewijzen goed geregeld zijn. Iedereen moet er toegang toe hebben, ze moeten gratis en goed opvraagbaar zijn en de privacy moet goed geregeld worden. Bovendien moet er helder over gecommuniceerd worden, ook voor mensen die niet goed (Nederlands) kunnen lezen, en moeten de bewijzen een tijdelijke oplossing zijn.
De denktank bestaat uit een aantal organisaties met verschillende perspectieven. Zo zijn naast de SER ook de planbureaus SCP en CPB aangesloten, evenals de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Onderwijsraad en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Verder is een aantal belangenorganisaties en onderzoeksinstellingen aangesloten. In februari bracht de denktank zijn eerste advies uit.De coronasnelteststraat voor een van de testevenementen. De Denktank Coronacrisis denkt dat sneltesten bij evenementen minder praktisch is dan goed toegankelijke testbewijzen. Foto Andreas Terlaak

Welkom in een nieuw blog
NRC houdt in dit blog de laatste ontwikkelingen bij van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 7 maart:
Het demissionaire kabinet kondigt maandagavond naar alle waarschijnlijkheid aan dat kinderen vanaf medio maart weer zwemles mogen volgen in binnenbaden. Ook wordt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april verlengd. Dat bevestigen bronnen aan verschillende media na eerdere berichtgeving van De Telegraaf.
Bij het RIVM werden zondag 4.567 positieve coronatesten gemeld. Dat zijn er 92 minder dan vorige week zondag. Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse IC’s nam toe met drie tot 545. Op de reguliere afdelingen bleef het aantal patiënten ook nagenoeg gelijk: er waren 1.306 bedden bezet, vijftien bedden minder dan een dag ervoor
De zondagse demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam is dit weekend wederom ontbonden door de politie. De Mobiele Eenheid is in actie gekomen om het plein te ontruimen. Hierbij werden 28 aanhoudingen verricht. De reden voor het optreden van de politie is dat deelnemers aan de demonstratie niet voldoende afstand hielden.

Lees hier het blog van zondag terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.