Duits constitutioneel hof verklaart huurplafond Berlijn ongeldig

Duits constitutioneel hof verklaart huurplafond Berlijn ongeldig

[ad_1]


Het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe heeft donderdag het huurplafond voor appartementen in Berlijn ongeldig verklaard. Het hof oordeelt dat de wet, die ruim een jaar geleden werd ingevoerd om de stijgende huizenprijzen in de Duitse hoofdstad tegen te gaan, in strijd is met de Duitse grondrechten. Berlijn heeft als deelstaat niet het recht op een andere huurwetgeving, aldus het hof.
Door de wet werden in februari 2020 de huren van zo’n 1,5 miljoen appartementen bevroren. De regeling was beperkt tot vijf jaar (tot 2025), waarmee het stadsbestuur hoopte in die jaren de situatie op de woningmarkt te kalmeren. Verhuurders die toch een hogere huur van de bewoners eisten stonden boetes te wachten oplopend tot 500.000 euro. Het huurplafond ging niet op voor nieuwbouwappartementen die na 2014 waren opgeleverd.
Volgens Die Welt gold de huurbevriezing voor negen op de tien huurappartementen in Berlijn. De FDP en CDU/CSU, beiden oppositiepartijen in de deelstaat Berlijn, waren tegen de nieuwe wetgeving in beroep gegaan. Volgens hen zou de maatregel tot gevolg hebben dat er minder nieuwe woningen in Berlijn werden gebouwd.

Lees ook dit artikel uit 2019 over huurprijzen in Berlijn: Geen eerlijke huurprijzen? Dan maar onteigening

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.