Duizenden jongeren blijven feesten in Brussel na eerste terrasdag

Duizenden jongeren blijven feesten in Brussel na eerste terrasdag

[ad_1]

Duizenden jongeren blijven feesten in Brussel na eerste terrasdag
In de Belgische hoofdstad Brussel zijn een paar duizend jongeren blijven hangen op een plein om te feesten na afloop van de eerste dag dat de terassen weer open mochten en het opheffen van de avondklok. Toen de terrassen om 22.00 uur moesten sluiten verzamelde zich volgens de Vlaamse omroep VRT een feestende menigte op het Heilige Kruisplein voor het Flageygebouw die ook na middernacht nog niet weg was.
De jongeren hadden zelf luidsprekers meegebracht en dronken en dansten zonder een veilige afstand te houden of mondmasker te dragen. Burgemeester Christos Doulkeridis van het betreffende gewest was ter plaatse en riep de jongeren meerdere malen op te vertrekken, maar dat was tevergeefs.
De politie bleef lange tijd op afstand, maar greep rond 01.30 uur in toen met projectielen naar agenten werd gegooid. De politie zette een waterkanon in om de ongeveer vijfhonderd overgebleven jongeren uiteen te drijven.
De Belgische viroloog Marc van Ranst uitte op Twitter felle kritiek op het gedrag van de feestende jongeren. „Ga naar huis en verkloot het niet voor de rest van de bevolking. Of willen jullie tonen waarom een avondklok nodig was?”.
Foto Olivier Hoslet/EPA

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde coronapandemie bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van zaterdag 8 mei:

De Europese Commissie heeft zich 21 juni als deadline gesteld om de techniek en regelgeving af te hebben achter de zogeheten coronapas. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte zaterdag na afloop van de EU-coronatop in Portugal gezegd. Eerder werd uitgegaan van 1 juni.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw iets afgenomen. Op de intensive cares lagen zaterdag 778 Covid-patiënten. Dat is negentien patiënten minder dan vrijdag. De overige 1.700 patiënten liggen op de reguliere afdelingen, een afname van 24 coronapatiënten.
De politie heeft zaterdag ingegrepen bij een mars tegen de coronamaatregelen in Barneveld. Zo’n tachtig tot honderd van de duizend betogers zochten de confrontatie met de politie en gooiden met stokken en stenen.
De komende twee jaar levert Pfizer/BioNTech 1,8 miljard extra coronavaccins aan de Europese Unie. Het gaat om 900 miljoen coronavaccins die sowieso geleverd worden, en een optie op nog eens 900 miljoen doses. De levering van de bestelde vaccins zal in 2022 en 2023 zijn, aldus voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Lees hier het hele coronablog van zaterdag 8 mei terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.