Eén op vijf werknemers kwam in 2020 vrijwel niemand tegen tijdens het werk

Eén op vijf werknemers kwam in 2020 vrijwel niemand tegen tijdens het werk

[ad_1]

1 op de 5 werknemers kwam in 2020 vrijwel niemand tegen tijdens het werk
In coronajaar 2020 deden mensen hun werk met relatief weinig anderen om zich heen. 22 procent van de werknemers liep afgelopen jaar hoogstens één keer een ander persoon tegen het lijf onder werktijd. In 2018 lag dit percentage nog op 10 procent. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde enquête onder 58 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar, uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO.
Van alle werknemers zei 57 procent afgelopen jaar een groot aantal keren per dag andere mensen te zien. Dit kunnen collega’s zijn, maar ook bijvoorbeeld patiënten, klanten of leerlingen. In 2018 gold dat voor 69 procent van de ondervraagden. Ondertussen bleef het aantal telefonische en digitale ontmoetingen nagenoeg gelijk, ondanks dat meer werknemers thuis zijn gaan werken met oog op de coronaregels. 90 procent van de thuiswerkers had in 2020 regelmatig digitaal contact met collega’s of anderen.
Mensen die tijdens hun werk vrijwel geen collega’s, patiënten, klanten of leerlingen ontmoeten, zijn gemiddeld iets minder tevreden met hun werk. Ook voelen ze zich iets minder verbonden met het bedrijf waar ze voor werken. Dit geldt overigens alleen voor mensen die bij hun werkgever op locatie werken. Werknemers die in 2020 doorgaans thuiszaten, voelen zich niet minder tevreden door het gebrek aan fysiek menselijk contact.

Lege werkplekken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Foto Remko de Waal/ANP

Welkom in een nieuw blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rondom de wereldwijde coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag 19 april.

Het Fieldlabfeest 538 Oranjedag, dat de afgelopen dagen veel kritiek kreeg omdat het plek had voor tienduizend bezoekers, gaat niet door. De gemeente Breda verleent het evenement geen vergunning. Vanwege de „oplopende maatschappelijke onrust” zou het evenement niet meer veilig georganiseerd kunnen worden, aldus burgemeester Paul Depla van Breda. Een vergelijkbaar proeffestival in de Achterhoek gaat ook niet door.
Dinsdag houdt het demissionaire kabinet opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. Ingewijden meldden aan NRC dat het kabinet van plan is vanaf 28 april een aantal versoepelingen door te voeren. Zo moeten terrassen onder voorwaarden weer open en zal de avondklok verdwijnen.
Bij het RIVM kwamen tussen zondag- en maandagmiddag 7.187 positieve coronatestuitslagen binnen. Dat zijn er 1.390 minder dan een dag eerder. Maandagmiddag lagen 2.544 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis; 66 meer dan een dag eerder.
De Universiteit van Oxford gaat onderzoek doen naar herbesmetting met het coronavirus. Met informatie uit het onderzoek moeten betere vaccins en behandelingen worden ontwikkeld, aldus hoofdonderzoeker Helen McShane.

Lees hier het hele blog van maandag 19 april: Nationale Dodenherdenking in Amsterdam ook dit jaar zonder publiek

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.