Elf Belgische militairen op terreurlijst toegang tot wapendepots ontzegd

Elf Belgische militairen op terreurlijst toegang tot wapendepots ontzegd

[ad_1]


Elf Belgische militairen die op een terreurlijst staan mogen per direct geen wapendepots meer in en krijgen ook geen toegang meer tot gevoelige plaatsen en gevoelige informatie. Dat heeft Ludivine Dedonder, de Belgische minister van Defensie, zondag gezegd tegen de Franstalige Belgische zender RTL-TVi, meldt de Vlaamse omroep VRT.
De minister heeft dat besluit genomen vanwege handelen door de sinds maandag voorvluchtige Belgische militair Jurgen Conings. Die kon, ondanks dat hij op een terreurlijst van de inlichtingendienst van het leger stond, zware wapens uit een depot van defensie meenemen. Op die lijst bleken nog meer militairen te staan, waarop Dedonder aan de Belgische chef van Defensie Michel Hofman heeft gevraagd om hen onmiddellijk de toegang tot wapendepots te ontzeggen. Hofman heeft aan de minister bevestigd dat dit ondertussen gebeurd is. Naar Conings wordt sinds dinsdag met man en macht gezocht. Hij staat inmiddels op een opsporingslijst van Interpol.
De Belgische federaal procureur Frédéric Van Leeuw liet zondag aan de Vlaamse krant De Standaard weten dat het de bedoeling is dat Conings „levend” opgepakt wordt. „Er is geen sprake van dat er zou geschoten worden om te doden.” Van Leeuw reageerde hiermee op berichtgeving in Vlaamse media dat het leger een ‘licence to kill’ zou hebben voor de voortvluchtige militair.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *