Lid worden

Ontvang de beste aanbiedingen en updates met betrekking tot Liberty Case News.

― Advertisement ―

spot_img

Volley: Ngapeth referme en majesté sa parenthèse enchantée à Poitiers

Adieux Mémorables d'Earvin Ngapeth au Championnat de France Earvin Ngapeth a conclu son passage au championnat de France en offrant une performance exceptionnelle, aidant Poitiers...
Homebedrijf’EU kan niet graaien in pensioenpotten’

’EU kan niet graaien in pensioenpotten’

Een lezer uitte zorgen dat er een kans bestaat dat Europa van mening zou kunnen zijn dat wij verplicht zijn om zuidelijke landen financieel te ondersteunen vanwege de vergrijzing. Dit idee is ingegeven door het feit dat onze pensioenpotten goed gevuld zijn. Maar Henk Versteeg, die tevens een lezer is, werpt hier een belangrijke kanttekening tegenop. Volgens hem heeft onze overheid in werkelijkheid geen eigen pensioenpot.

Versteeg is niet de enige die deze kwestie aankaart, velen delen zijn zorgen. Hij betoogt dat het beeld van volle Nederlandse pensioenpotten een verkeerde indruk kan wekken bij Europese beleidsmakers. Het kan leiden tot het misverstand dat er ruimte is om gelden uit deze pensioenpotten te gebruiken om andere landen te helpen. Dit zou volgens Versteeg echter niet mogelijk of wenselijk zijn, aangezien de pensioenreserves zijn opgebouwd door en voor de Nederlandse werknemers.

Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat de Nederlandse pensioenpotten beheerd worden door pensioenfondsen en niet door de overheid zelf. Deze pensioenfondsen hebben de verantwoordelijkheid om het geld veilig te beheren en te investeren, zodat de pensioenen gegarandeerd kunnen worden uitbetaald aan gepensioneerde werknemers in de toekomst. De overheid ziet hier slechts op toe, maar heeft geen directe toegang tot deze fondsen.

De pensioenen in Nederland zijn gebaseerd op een solidair systeem, waarin het opgebouwde pensioen van de werkende generaties de uitkeringen van de gepensioneerden mogelijk maakt. Deze solidariteit binnen Nederland mag niet verward worden met het idee dat Nederland financieel solidair zou moeten zijn met andere Europese landen ten koste van zijn eigen pensioenreserves. De zorgen van Versteeg zijn dan ook gegrond, omdat de integriteit van het Nederlandse pensioensysteem in gevaar kan komen als er druk zou ontstaan om geld uit deze potten te spreiden over de EU.

De vergrijzing is een probleem waar veel landen mee te maken hebben, waaronder Nederland zelf. De vergrijzing zorgt voor toenemende druk op de pensioenstelsels, omdat de verhouding tussen werkenden en gepensioneerden steeds ongunstiger wordt. Dit maakt het extra belangrijk om de pensioenreserves in eigen land goed te beschermen. Indien Nederland gedwongen zou worden om een deel van deze reserves af te staan aan andere landen, kan dat leiden tot een capaciteitstekort voor de eigen gepensioneerden.

Er zijn ook juridische en beleidsmatige obstakels die dit zouden moeten verhinderen. De regels omtrent de Nederlandse pensioenfondsen stellen namelijk dat de opbouw en de uitbetaling van pensioenen strikt gericht moeten zijn op de deelnemers van die fondsen. Elke wijziging in deze regelgeving zou verregaande consequenties hebben en kan zeer terecht rekenen op veel verzet vanuit diverse maatschappelijke lagen.

Nu we het belang van deze discussie hebben toegelicht, moeten we tevens begrijpen dat solidariteit binnen de EU niet vermeden kan worden. Er zijn andere manieren gevonden om lidstaten te helpen zonder dat dit ten koste gaat van nationale pensioenreserves. Denk hierbij aan steunfondsen of andere financiële hulpmiddelen die gezamenlijk worden beheerd en waar alle lidstaten proportioneel aan bijdragen.

Het behoud en de bescherming van de Nederlandse pensioenpotten is dus niet louter een financiële kwestie, maar raakt aan de sociale zekerheden voor huidige en toekomstige generaties. Het misverstand dat de overheid directe toegang heeft tot deze fondsen moet worden weggenomen om verkeerde beleidsbeslissingen te voorkomen.

In het licht van bovenbeschreven situatie is het duidelijk dat de zorgen van lezer Henk Versteeg niet zijn ingegeven door egoïsme, maar door een reëel bewustzijn van wat er op het spel staat. De verantwoordelijkheid van het beschermen van de nationale pensioenpotten tegen Europese druk is van groot belang voor de toekomstige pensioenzekerheid van vele Nederlanders. Europese samenwerking moet op een andere wijze vormkrijgen, zonder dat deze cruciale zekerheden gevaar lopen.