EU trekt opgeteld 276 miljoen euro uit voor vluchtelingenopvang Griekse eilanden

EU trekt opgeteld 276 miljoen euro uit voor vluchtelingenopvang Griekse eilanden

[ad_1]


De Europese Unie trekt opgeteld 276 miljoen euro uit voor de bouw en renovatie van vijf opvangcentra voor vluchtelingen op de Griekse eilanden. Dat heeft de Zweedse Eurocommissaris Ylva Johansson maandag toegezegd tijdens een tweedaags bezoek aan Griekenland. Voor vluchtelingenkampen op Lesbos en Chios gaat het om een bedrag van 155 miljoen euro, terwijl 121 miljoen euro gaat naar kleinere opvangcentra op Samos, Kos en Leros.

Lees ook: Asiel gekregen, maar nog altijd vast in een tochtige tent op Lesbos

Johansson vroeg de Griekse regering tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Griekse minister van immigratie, Notis Mitarachi, om de opvangcentra voor komende winter klaar te hebben. Het is op dit moment hoogst onzeker of dat op tijd gaat lukken, onthulde het Duitse weekblad Der Spiegel zondag. Ondertussen werd tijdens haar bezoek bij het stadhuis in Mytilini, de hoofdstad van Lesbos, door een menigte gedemonstreerd tegen het migratiebeleid van de Europese Unie en het bezoek van de migratiecommissaris. Op spandoeken stond onder meer „’Nee’ tegen Europese Guantanamo. Schaam je, Europa” en „Geen bouwwerken op het eiland, Europa neem je verantwoordelijkheid”, meldt de Britse krant The Guardian.
Op Lesbos is momenteel een geïmproviseerd vluchtelingenkamp ingericht met volgens inwoners en hulporganisaties slechtere leefomstandigheden dan het omstreden en overbevolkte kamp Moria, dat in september afbrandde als gevolg van brandstichting. In het nieuwe kamp is geen elektriciteit en de tenten zijn niet bestand tegen slecht weer. Ook de locatie van het kamp bleek een probleem omdat niemand op Lesbos land beschikbaar wilde stellen. Dinsdag ontmoet Johansson de Griekse premier, Kyriakos Mitsotakis, en andere ministers in Athene om verder te praten over de problematiek.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *