EU wil internationaal onderzoek naar gedwongen noodlanding door Wit-Rusland

EU wil internationaal onderzoek naar gedwongen noodlanding door Wit-Rusland

[ad_1]


De Europese Unie wil dat er een internationaal onderzoek komt naar de gedwongen noodlanding van een vliegtuig in Wit-Rusland zondag. Daarbij is de Wit-Russische blogger, journalist en activist Roman Pratasevitsj gearresteerd. EU-Buitenlandchef Josep Borrell zegt in een maandag gedeelde verklaring dat er onderzocht moet worden of internationale luchtvaartregels zijn geschonden.
De EU roept Wit-Rusland daarnaast op om Pratasevitsj onmiddellijk vrij te laten, en noemt de actie van het land „ontoelaatbaar”. „Dit is weer een poging van de Wit-Russische autoriteiten om alle stemmen van de oppositie het zwijgen op te leggen.” Het land heeft daarnaast de veiligheid van de passagiers en de crew van het vliegtuig in gevaar gebracht, zegt Borrell. Tijdens een Europese top in Brussel maandagavond bespreken de EU-lidstaten of ze sancties willen opleggen. Een woordvoerder van de Britse commissie van Buitenlandse Zaken heeft vliegtuigmaatschappijen opgeroepen om niet meer over Wit-Rusland te vliegen, meldt persbureau Reuters.
Het vliegtuig van Ryanair was zondag onderweg van het Griekse Athene naar Vilnius in Litouwen, toen het gedwongen werd te stoppen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Daar is Pratasevitsj gearresteerd. Ook zijn vriendin, de Russische Sofia Sapega, mocht niet verder reizen. De actie van president Loekasjenko heeft tot woedende en verbijsterde reacties geleid. Zo wordt hij verdacht van „piraterij” en „staatsterrorisme”, omdat alles erop wijst dat het vliegtuig is gekaapt om de journalist op te kunnen pakken.
Intimidatie
Sapega studeert aan de European Humanities University (EHU) in Vilnius. De universiteit heeft maandag in een verklaring haar vrijlating geëist. De EHU zegt erop te staan haar bijstand te bieden en roept internationale partners en mensenrechtenorganisaties op om te helpen bij haar vrijlating.
Het Wit-Russische ministerie van Vervoer heeft maandag een commissie ingesteld om de noodlanding te onderzoeken. De resultaten daarvan zouden snel bekend worden. Ook heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken het voorval veroordeeld en opgeroepen tot een onderzoek. Dat een militair vliegtuig het Ryanair-toestel heeft begeleid naar Minsk, vindt hij verontrustend. Blinken maakt zich daarnaast zorgen om de „voortdurende intimidatie” en de arrestaties van journalisten door het regime van Loekasjenko.
Topman Michael O’Leary van Ryanair noemt de gedwongen noodlanding een „door de staat gesponsorde kaping”. Dat zei hij maandag tegen de Ierse radiozender Newstalk. O’Leary vermoedt dat er enkele agenten van de Wit-Russische geheime dienst (KGB) aan boord waren. Zij zouden ruzie hebben gemaakt met de bemanning en hebben gezegd dat er een bom in het vliegtuig was om een noodlanding af te dwingen.

Lees ook: Wit-Rusland dwingt vlucht met dissident aan boord tot landing

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *