Europese multinationals sturen Braziliaanse parlement brief tegen ontbossingswet

Europese multinationals sturen Braziliaanse parlement brief tegen ontbossingswet

[ad_1]


Bijna veertig Europese bedrijven hebben gedreigd de samenwerking met de Braziliaanse vee- en voedselindustrie te stoppen als het land een nieuwe wet aanneemt die ontbossing zou bemoedigen. Dat schrijven de 39 bedrijven in kwestie, waaronder het Nederlands-Belgische Ahold Delhaize, woensdag in een brief (pdf) aan het Braziliaanse parlement.
Het gaat om een wet die volgens de bedrijven bescherming biedt aan mensen die illegaal stukken land in het Amazonegebied overnemen om er agrarische grond van te maken. Een voorstel hiertoe ligt momenteel bij het Braziliaanse Nationaal Congres. Volgens de bedrijven is de Amazone een „vitaal onderdeel van het aardsysteem dat essentieel is voor de veiligheid van onze planeet”. Ook is het een „onderdeel van een welvarende toekomst voor Brazilianen en de hele samenleving”.
De bedrijven stellen een partner te willen zijn voor het ontwikkelen van duurzame landbouw in Brazilië, waarbij de rechten van inheemse volkeren en gemeenschappen behouden blijven. Gebeurt dat niet, dan zien de ondernemingen zich naar eigen zeggen genoodzaakt om de samenwerking „te heroverwegen”. Naast Ahold Delhaize, hebben ook multinationals zoals supermarktconcerns Tesco, Aldi en Lidl en het Britse warenhuis Marks & Spencer de brief ondertekend.
Onder president Jair Bolsonaro is de ontbossing in Brazilië snel toegenomen. Zo bezuinigt Bolsonaro stelselmatig op het milieuagentschap Ibama, dat de illegale ontbossing aanpakt, en werden in 2020 bovengemiddeld veel bosgebieden in brand gestoken. Zeker 1,6 miljoen hectare bos ging vorig jaar in de Amazone verloren. Met name de oorspronkelijke bewoners en gemeenschappen in het Amazonegebied zijn daarvan vaak de dupe. Brazilië is een van de belangrijkste soja- en vleesexporteurs ter wereld, waarvoor stelselmatig veel bomen worden gekapt.

[ad_2]

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *