Farmalobby verwerpt steun Biden voor vrijgeven vaccinpatenten

Farmalobby verwerpt steun Biden voor vrijgeven vaccinpatenten

[ad_1]

‘Voorkom verkoop dieren Dolfinarium aan China’
World Animal Protection wil dat het demissionaire kabinet voorkomt dat dolfijnen van het Dolfinarium naar China verhuizen. De organisatie heeft een brief naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gestuurd met de oproep. Het dierenpark is van plan enkele dieren te verkopen om meer ruimte over te houden voor de overgebleven dieren. World Animal Protection wil dat het kabinet geen vergunning verleent voor een eventuele verhuizing naar China.
Het plan voor de verhuizing is deels ingegeven door de coronacrisis. Het Dolfinarium in Harderwijk heeft een negatief financieel resultaat in 2020 gehaald en wil verbouwen. Het park maakte half april bekend te willen transformeren naar een „moderne dierentuin”. De dieren zullen dan minder kunstjes hoeven verrichten en er is meer aandacht voor educatie. Ook worden de bassins vergroot, om de dieren meer ruimte te geven. Het Dolfinarium is van plan om twee walrussen, acht tuimelaars en twee Californische zeeleeuwen te verhuizen naar China.
Volgens het park voldoet het nieuwe Chinese verblijf aan alle West-Europese eisen. Maar World Animal Protection maakt zich zorgen om het welzijn van de dieren. De organisatie zegt dat er geen garantie is dat de dolfijnen daar „niet worden blootgesteld aan dieronwaardig entertainment.” Ook is ze bang dat er met de dieren gefokt zal worden, „wat nóg meer dieren doemt tot een leven in gevangenschap.”
Een pasgeboren dolfijntje met haar moeder in het Dolfinarium. Foto Koen van Weel/ANP

‘Horeca, musea en bioscopen staan niet te springen om verplichte toegangstesten’
Horeca, musea, bioscopen en het hoger onderwijs zien het niet zitten om hun sectoren te heropenen op basis van verplichte toegangstesten. De sectoren denken ook veilig open te kunnen zonder testbewijs, zo blijkt donderdag uit een rondgang van Trouw onder de brancheverenigingen van die sectoren. De Koninklijke Horeca Bond (KHB) noemt het plan „onbespreekbaar”. De Museumvereniging beklemtoont in het dagblad dat toegangstesten potentiële bezoekers ontmoedigen om langs te komen.
Het plan is om te testen onder welke voorwaarden de samenleving weer veilig open kan. Daarvoor moeten bezoekers van sportwedstrijden, bioscopen en musea een sneltest doen op 1 van de 33 testlocaties in Nederland. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) schrikt de reistijd die mensen moeten afleggen voor ze naar de bioscoop kunnen, bezoekers af. De krant schrijft dat „alleen de evenementenbranche positief is” over het tijdelijk toegang bieden middels testbewijzen.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de kabinetsplannen. Het demissionaire kabinet is voornemens de zogeheten sneltestwet in te voeren; die wet geeft concertzalen, musea, theaters, evenementen en sommige horeca het recht om toegangstesten bij de entree verplicht te stellen, op basis waarvan ze open kunnen. De zogeheten „doorstroomlocaties” als attractieparken, dierentuinen en bibliotheken kunnen mogelijk eind deze maand zonder toegangstesten hun deuren openen, als de besmettingscijfers dat toelaten.

Lees ook: Op de markt voor toegangstests heerst chaos

Farmalobby verwerpt steun Biden voor vrijgeven vaccinpatenten
De farmaceutische lobbygroep IFPMA heeft woensdag afwijzend gereageerd op steun van de Amerikaanse regering voor het vrijgeven van patenten op coronavaccins. De groep, de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations, sprak van „het verkeerde antwoord” voor een ingewikkeld probleem, schrijft Reuters.
De IFPMA in Genève reageerde daarmee op steun van het Witte Huis voor een voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai zei woensdag dat de VS voorstander zijn van dat idee.
„Vrijgeven van patenten op coronavaccins zal de productie niet opvoeren, noch praktische oplossingen leveren die nodig zijn om deze mondiale gezondheidscrisis te bestrijden”, aldus de organisatie in een verklaring. „Integendeel, het zal waarschijnlijk eerder tot verstoring leiden.”
Volgens de groep ligt de oplossing van vaccinongelijkheid bij het aanpakken van handelsbarrières, knelpunten in internationale productieketens, schaarste van grondstoffen, en bij „bereidheid van rijke landen om te beginnen doses te delen met arme landen”, aldus de verklaring.
Anderen hebben juist bijzonder enthousiast gereageerd op de Amerikaanse positie, waarmee de regering-Biden zich schaart bij veel ontwikkelingslanden. Volgens WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus is de steun van het Witte Huis „een monumentaal moment in de strijd tegen Covid-19”, schreef hij op Twitter.

Volgen

Moderna: derde dosis vaccin verhoogt bescherming tegen varianten
De farmaceut Moderna zegt dat een derde dosis van zijn huidige coronavaccin of een experimentele nieuwe versie de immuniteit van proefpersonen verhoogt tegen de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten van het virus. Ook leidde het tot meer antilichamen tegen het oorspronkelijke virus. Dat heeft het bedrijf woensdag gemeld, schrijft Reuters.
De eerste resultaten komen van een proef met veertig mensen, waarbij zowel het bestaande Moderna-vaccin is getest als een nieuwe versie die het bedrijf heeft ontwikkeld in reactie op de Zuid-Afrikaanse variant. De derde doses zijn toegediend aan vrijwilligers die eerder zijn ingeënt met twee prikken van het Moderna-vaccin.
Uit de eerste resultaten blijkt dat een derde prik met het bestaande vaccin leidde tot meer antilichamen tegen alle varianten van het virus waarop tijdens de proef is getest. Het effect tegen de Zuid-Afrikaanse variant was echter groter met de nieuwe versie van het vaccin. Stephane Bancel, topman van Moderna, noemde de resultaten „bemoedigend”.
De nieuwe varianten van het virus die voor het eerst werden vastgesteld in Brazilië en Zuid-Afrika hebben mogelijk meer weerstand tegen de bestaande vaccins. Moderna werkt ook aan een mengeling van zijn bestaande vaccin en de nieuwe versie, en komt binnenkort met aanvullende informatie over het effect van gebruik daarvan als derde dosis.

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde coronapandemie bij. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 5 mei:

De Verenigde Staten zijn voorstander van het vrijgeven van de patenten op coronavaccins. Dat heeft Katherine Tai, de handelsvertegenwoordiger van de Amerikaanse president Joe Biden, woensdag tegen financieel persbureau Bloomberg gezegd. Een vrijstelling zou kunnen helpen bij het verkleinen van de vaccinatiekloof tussen rijke en arme landen.
Er zijn in de afgelopen week 52.087 positieve coronatests gemeld, ruim drieduizend minder dan de week ervoor. In de afgelopen 24 uur daalde het aantal gemelde positieve coronatests in vergelijking met een dag eerder: er werden 7.830 positieve tests gemeld, 1.395 minder dan maandag. Verder lagen er dinsdag 2.613 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 29 minder dan een dag eerder.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Duitse autoriteiten gaan in Berlijn een gezamenlijk nieuw wereldwijd kenniscentrum voor pandemieën en epidemieën opzetten. Specialisten van over de hele wereld moeten daar gaan samenwerken om pandemieën en epidemieën te voorspellen, te voorkomen, vast te stellen, voorbereidingsmaatregelen te treffen en in te dammen.
Er lagen op woensdag 2.545 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 68 minder dan op dinsdag. Bij het RIVM werden in een etmaal 7.336 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 461 minder dan een dag eerder.
Het demissionaire kabinet hoopt de komende weken stappen te zetten richting een vaccinatiedocument dat in Nederland geldig is als toegangsbewijs voor evenementen en waarmee reizigers in het buitenland op vakantie kunnen.
Het Canadese ministerie van Volksgezondheid heeft het coronavaccin van farmaceuten Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor kinderen tussen de 12 en 15 jaar oud. Canada is wereldwijd het eerste land dat het vaccin groen licht geeft voor deze leeftijdscategorie, aldus persbureau Reuters.

Lees hier de blog van woensdag 5 mei terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.