Fiscus verstuurt 60.000 excuusbrieven na frauderegistratie, ontvangers reageren geagiteerd

Fiscus verstuurt 60.000 excuusbrieven na frauderegistratie, ontvangers reageren geagiteerd

[ad_1]


De Belastingdienst heeft tot nu toe 60.000 mensen die geregistreerd stonden in het register van de fraudesignaleringsvoorziening (FSV) een excuusbrief gestuurd. Daarin biedt de fiscus zijn excuses aan voor het onrechtmatig bewaren van gegevens of het misbruiken daarvan. „Sommige gegevens zijn onterecht opgenomen en sommige verkeerd gebruikt. Dat spijt ons zeer”, schrijft de Belastingdienst in de betreffende brief. In totaal staan 240.000 mensen opgenomen in dit register; alle getroffenen zullen de brief naar verwachting voor eind juni ontvangen. De fiscus gebruikte de FSV tussen 2012 en 2020. Vorig jaar is het systeem stopgezet omdat uit onderzoek bleek dat de privacyregels werden geschonden.
Veel ontvangers hebben geagiteerd op de brief gereageerd. Tegen de NOS zegt Duygu Akçay, die de brief ontving, onaangenaam te werden verrast. „Ik was echt laaiend toen ik de brief las”, aldus Akçay. Anderen zijn ook geschrokken bij het lezen van de brief, omdat ze nooit gebruik zouden hebben gemaakt van toeslagen en altijd belasting zouden hebben betaald. Ook vragen ze zich af of hun dubbele nationaliteit een rol heeft gespeeld bij opname in het register. Volgens de Belastingdienst werden niet alle 240.000 geregistreerden ook daadwerkelijk als fraudeur gezien.
In maart schreef verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën, D66) aan de Kamer dat de groep mensen die de brief ontvangt „zeer divers” is. „Daarbij kon het gaan om signalen van mogelijke fraude, maar ook om andere signalen die als risicovol werden beschouwd.” Als voorbeelden noemt Vijlbrief „hoge reiskosten als iemand dicht bij zijn werk woonde”. De staatssecretaris schreef ook te verwachten dat de brief niet alle „vragen die bij deze mensen leven” zal beantwoorden. De brieven zijn in fases verstuurd, zodat de Belastingdienst de tijd krijgt om eventuele vragen te beantwoorden.

Nieuwsbrief
NRC De Haagse Stemming

Volg de formatie op de voet en word zelf een Haagse ingewijde

[ad_2]

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *