Fractievoorzitters kunnen gespreksverslagen inzien voor openbaarmaking

Fractievoorzitters kunnen gespreksverslagen inzien voor openbaarmaking

[ad_1]


De fractievoorzitters in de Tweede Kamer krijgen donderdagochtend de gelegenheid om hun eigen gespreksverslagen met de opgestapte verkenners eerst in te zien voordat ze openbaar gemaakt worden. Als de politici het eens zijn met de aantekeningen en concept-verslagen worden ze verzonden naar de Kamer. Dat hebben de nieuwe verkenners Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) laten weten aan de Tweede Kamer in een brief.
Tijdens het debat over de mislukte verkenning woensdag verzocht een deel van de Kamer om alle stukken vrij te geven. Gezien de vertrouwelijkheid van de onderhandelingen vinden Van Ark en Koolmees het belangrijk dat de betrokkenen de stukken eerst inzien, schrijven zij. Als een partijleider zich niet herkent in de aantekeningen, dan kan hij of zij dat aangeven. Mochten er passages worden weggelaten, dan zullen Van Ark en Koolmees daar ook melding van maken in de brief die zij met de stukken naar de Kamer zullen sturen.
De nieuwe verkenners schrijven dat zij zelf tot nu toe ook geen inzage hebben gehad in de stukken, omdat die over de vorige fase van de verkenning gingen. Ze zeggen een kopie te kunnen verstrekken van de stukken die er op 25 maart lagen, toen de verkenning abrupt is afgebroken. Het gaat dan onder meer om de aantekeningen van de ambtelijke ondersteuning van de gesprekken met de lijsttrekkers en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Daar zijn inmiddels samenvattingen van gemaakt die moesten dienen als input voor het eindverslag van de vorige verkenners.
Pieter Omtzigt
Dergelijke gespreksverslagen worden gewoonlijk ook openbaar gemaakt, maar dan pas aan het einde van de formatie, zei Lilian Marijnissen (SP) woensdagavond in het debat. Ook dan worden ze ter accordatie aan de betreffende lijsttrekkers voorgelegd. Het gaat er dan vooral om dat er geen onjuistheden in de weergave van het gesprek zijn beland. De lijsttrekkers kunnen donderdagochtend de stukken inzien tussen 09.00 en 10.00 uur. Om 11.00 uur begint het debat over de mislukte verkenning. Dat werd woensdag opgeschort, omdat de Kamer eerst alle stukken wilde ontvangen.
Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) stapten op als verkenner nadat Ollongren werd gefotografeerd met een vertrouwelijke notitie en de inhoud uitlekte. Te lezen was onder andere „functie elders” over CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. Door de misser vonden de twee politici zich niet meer geloofwaardig als verkenner en stopten ze hun werk.

Lees ook: Rutte verliest regie over formatie

Nieuwsbrief
NRC De Haagse Stemming

Volg de formatie op de voet en word zelf een Haagse ingewijde

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.