Gezondheidsraad adviseert Janssen-vaccin niet meer te gebruiken voor 40-’ers

Gezondheidsraad adviseert Janssen-vaccin niet meer te gebruiken voor 40-’ers

[ad_1]


De leeftijdsgroepen die nu nog gevaccineerd moeten worden, worden als het aan de Gezondheidsraad ligt alleen nog met mRNA-vaccins als die van Pfizer en Moderna geprikt. Dit zou de facto betekenen dat het Janssen-vaccin dan bijna niet meer wordt gebruikt. Voor ouderen die nog geen eerste prik hebben gehad, blijven de vaccins wel beschikbaar. Dat adviseert de Gezondheidsraad woensdag in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het RIVM heeft de invloed van het advies op de priksnelheid doorgerekend en stelt dat zonder het Janssen vaccin de prikstrategie één week vertraagd zal zijn. Eerder werd al gestopt met het AstraZeneca-vaccin voor mensen onder de zestig. Het Janssen-vaccin brengt het zelfde, zeer zeldzame, risico op trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes (TTS) met zich mee. Omdat het risico op een ernstig verloop van Covid-19 voor jongere mensen kleiner is, terwijl het risico op de zeldzame trombose juist groter is als iemand jonger is, wordt nu deze afweging gemaakt. In Nederland is overigens nog geen enkele melding gemaakt van TTS na vaccinatie met Janssen.
„Omdat de mRNA-vaccins nu volop beschikbaar zijn en het aantal corona-besmettingen nu relatief laag is, kan Nederland zich deze keuze in het vaccinatieprogramma veroorloven”, schrijft de raad. Ook adviseert de Gezondheidsraad om, anders dan in andere landen, de leeftijd van mensen die AstraZeneca krijgen, niet te verlagen. Die grens ligt nu op 60 jaar. „Omdat er geen nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn ziet de Gezondheidsraad geen aanleiding om dat advies te herzien”, aldus de raad.

Nieuwsbrief
NRC Wetenschap

Op de hoogte van kleine ontdekkingen, wilde theorieën, onverwachte inzichten en alles daar tussenin

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.