Grote natuurbrand in België na legeroefening, Nederlandse heli blust mee

Grote natuurbrand in België na legeroefening, Nederlandse heli blust mee

[ad_1]


In de omgeving van het Belgische Brecht, niet ver van de Nederlandse grens, woedt sinds vrijdagavond een grote natuurbrand nadat daar een legeroefening werd gehouden. Een woonwijk en een camping in de plaats Wuustwezel zijn uit voorzorg geëvacueerd. Zo’n vierhonderd mensen moesten elders onderdak vinden.
De brand ontstond bij een schietoefening in het natuurgebied annex militair oefenterrein, waar het door gebrek aan regen erg droog was. Er zou al 1.000 hectare grond zijn overwoest.
Het gebeurt vaker dat bij schietoefeningen brand uitbreekt, maar vrijdag kon het Belgische leger niet tijdig reageren. Normaliter staat bij een dergelijke oefening een bluswagen paraat, maar deze bleek voor onderhoud in de garage te staan, meldt de Vlaamse publieke omroep VRT. Bovendien zouden degenen die de bluswagen konden besturen al vijf jaar met pensioen zijn, meldt de zender. Omdat België geen geschikte blushelikopter heeft, is de hulp ingeroepen van Nederlandse collega’s – die bij het blussen assisteerden met Chinook-helikopters.
Hoewel vrijdagavond berichten binnenkwamen dat de brand onder controle is, sprak burgemeester Sven Deckers van Brecht dit zaterdagochtend tegen. Volgens hem is de vlammenzee enkel ingedamd. „Het vuur is omschreven, maar de brand is absoluut nog niet onder controle”, aldus Deckers tegenover de Belgische zender Radio 1. De geëvacueerde bewoners en campinggasten kunnen daarom nog niet terugkeren.
Het Belgische ministerie van Defensie verontschuldigde zich in een persbericht „bij de bevolking voor het ongemak dat de brand heeft veroorzaakt”. „Wij betreuren de schade die de vlammen hebben aangericht, maar zijn opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen.” Er komt een onderzoek naar de precieze oorzaak en „om nuttige lessen uit te trekken voor de toekomst”.

Volgen

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *