Halsema, politie en OM roepen Senaat op tegen kraakwet te stemmen

Halsema, politie en OM roepen Senaat op tegen kraakwet te stemmen

[ad_1]


Burgemeester Femke Halsema, de Amsterdamse politie en het Openbaar Ministerie roepen de Eerste Kamer op om dinsdagmiddag tegen een wetsvoorstel te stemmen dat krakers sneller kan uitzetten. In een open brief wendt Halsema zich tot de senatoren om tegen de initiatiefwet te stemmen die het via een wettelijke procedure mogelijk maakt om krakers binnen 72 uur uit een pand te zetten. Een rechter moet binnen dat tijdsbestek beoordelen of er geen ernstige bezwaren spelen om niet tot uitzetting over te gaan.
Het door de VVD en CDA ingediende voorstel – dat al is aangenomen door de Tweede Kamer – werkt in de ogen van Halsema juist extra bureaucratie in de hand, waardoor uitzetten trager zal verlopen dan het voorstel beoogt. De burgemeester, politie en justitie erkennen de strafbaarheid en vinden dat gekraakte panden zo snel mogelijk ontruimd moeten worden. Maar daarvoor is geen nieuwe wet nodig, aangezien ze wijzen op cijfers waaruit blijkt dat het ontruimingsbeleid al is aangescherpt en het aantal kraken daarmee is gedaald. Het voorstel noemt Halsema „achterhaald” en „ingehaald door de praktijk”.
In 2010 werd verscherpte wetgeving jegens krakers van kracht, waarmee krakers na aankondiging van een ontruiming de gelegenheid kregen een kort geding aan te spannen. In afwachting van de uitkomst kunnen ze blijven bivakkeren in het pand. De indieners van het voorstel, Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA) zeggen tegen de Volkskrant dat krakers soms tot acht weken in andermans pand kunnen blijven. Hun wet zorgt juist voor een snelle verwijdering, benadrukken ze. De twee parlementariërs wijzen erop dat kraken „een misdrijf” is en dat krakers „inbrekers” zijn.

Nieuwsbrief
NRC De Haagse Stemming

Volg de formatie op de voet en word zelf een Haagse ingewijde

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.