Hervormde Vaticaanse wet maakt seksueel misbruik expliciet strafbaar

Hervormde Vaticaanse wet maakt seksueel misbruik expliciet strafbaar

[ad_1]


Het Vaticaan heeft met de grootste hervorming van het eigen wetboek in veertig jaar tijd seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk expliciet strafbaar gesteld, meldt persbureau Reuters. Dinsdag presenteerde paus Franciscus de aanpassingen van de Codex van Canoniek Recht, waarin sancties zijn opgenomen tegen geestelijken die kinderen of kwetsbare volwassenen seksueel misbruiken. De daders kunnen onder meer verbannen worden uit de Rooms-Katholieke Kerk.
De herziening van de wetgeving is de uitkomst van een lang proces dat in 2007 werd ingezet door de toenmalige paus Benedictus XVI. Zijn opvolger, paus Franciscus, zegt dinsdag tegen het Vaticaanse staatsmedium Vatican News dat de nieuwe wettekst gemakkelijker toe te passen is en „onmiddelijk” moet worden ingezet. Dit om „ernstiger kwaad te voorkomen en de wonden te verzachten die door menselijke zwakheid zijn veroorzaakt”.
De afgelopen decennia zijn meerdere gevallen van grootschalig misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk boven water gekomen. Dit leidde ertoe dat de roep om strengere wetgeving op dit terrein steeds luider klonk. In de herziene wettekst zijn overigens ook een hoop andere aanpassingen gedaan. Zo zijn er hogere straffen vastgesteld voor geestelijken die fraude plegen of vrouwen tot priester wijden.

Ook in Nederland dekten kardinalen en bisschoppen seksueel misbruik toe, waardoor daders nog veel meer slachtoffers konden maken. NRC zette op een rij welke hoge kerkleiders hieraan bijdroegen.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.