Hoe gaat het op de coronareispilot naar Rhodos? ‘Het is hier fantastisch’

Hoe gaat het op de coronareispilot naar Rhodos? ‘Het is hier fantastisch’

[ad_1]


Ook reisorganisaties TUI en Corendon gaan een beperkte groep toeristen meenemen op een korte experimentele vakantie. Deze tweede reispilot gaat begin mei naar het Spaanse eiland Gran Canaria. Dat hebben beide touroperators en branchevereniging ANVR woensdag bekendgemaakt.
De TUI/Corendon-reis is de tweede overheidspilot ‘Veilig en verantwoord reizen tijdens corona’. Maandag vertrokken 188 vakantiegangers voor een experimentele achtdaagse vakantie naar het Griekse eiland Rhodos. De reis à 399 euro van Sunweb en Transavia was populair; 25.000 belangstellenden hadden zich ingeschreven. Op termijn komen er ook testreizen voor auto-, trein- en busvakanties, meldt TUI.
Tot en met 15 mei blijft het reisadvies negatief en vraagt het kabinet mensen om niet naar het buitenland te reizen. Ook in de meivakantie blijven internationale reizen „een te groot risico voor de verspreiding van het coronavirus”, aldus het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat woensdag in een persverklaring. Voor de periode daarna wil het kabinet toewerken naar specifieke reisadviezen per land. Zo moeten versoepelingen mogelijk worden voor landen met een laag besmettingsrisico.
Leerproject, ook voor overheden
De twee reispilots zijn niet alleen een vorm van reclame voor de touroperators, zij zouden reisorganisatoren, hotels en de Nederlandse en buitenlandse overheden ook moeten leren hoe de organisatie en de communicatie rond toerisme tijdens de pandemie moet zijn. Nauwlettend wordt in de gaten gehouden hoe de vakanties verlopen en in hoeverre reizigers zich houden aan de coronabeperkingen. Naar Rhodos zijn twee gedragswetenschappers van een Nijmeegs onderzoeksbureau mee.
De deelnemers worden vooraf, tijdens en na afloop van de vakantie regelmatig getest op Covid-19. Op Rhodos mogen de toeristen het hotel niet verlaten; op Gran Canaria zal meer bewegingsvrijheid zijn. Daar mogen de deelnemers hun hotel uit. Volgende week maandag, 19 april, volgt meer informatie.
Aanvankelijk zouden TUI en Corendon al eind maart hun pilot presenteren, tegelijk met die van concurrenten Sunweb en Transavia. Nadat de bestemming Curaçao was afgevallen – het eiland was net in lockdown gegaan – bereikten de betrokkenen nog geen akkoord over een alternatieve bestemming.
Reizen met 180 volwassenen
Op de achtdaagse reis naar Gran Canaria kunnen 180 volwassenen mee: 90 via TUI en 90 via Corendon. Ze vliegen met een toestel van Corendon Dutch Airlines en ze overnachten in het RIU Gran Canaria, een hotel van de TUI Group.
De kosten voor deelname aan de reis zijn voor de reiziger zelf. De reisorganisaties betalen de Covid-testen, het Rijk de onderzoekskosten. Voor de proefreizen naar Rhodos en Gran Canaria bedragen die in totaal 46.000 euro. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schrijft: „Als ontwikkelingen in Nederland of een van de landen van bestemmingen tot grotere risico’s leiden, kan op elk moment worden besloten de proefreis te annuleren of af te breken.”
De reissector was het afgelopen jaar een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen branches. Bedrijven verloren vrijwel hun gehele jaaromzet. Vorige week vroeg D-reizen (285 reiswinkels, 1.100 medewerkers) faillissement aan.
Volgens brancheorganisatie Reiswerk en onderzoeksbureau Panteia heeft bijna een kwart (23 procent) van de werknemers in de reissector het afgelopen jaar zijn baan verloren. Negen van de tien bedrijven met meer dan tien werknemers zegt dat ze in 2020 personeel hebben ontslagen. Vooral jonge werknemers zijn getroffen; bijna de helft van de medewerkers onder 25 jaar verloor zijn baan.
De vakantieganger
Waarom zou ik mijn studentenkamer niet een weekje inruilen voor een hotelkamer in een luxe resort, dacht Celina Brander (20). De derdejaarsstudent toerisme aan Breda University of Applied Sciences meldde zich samen met haar moeder aan voor de pilotreis naar Rhodos. „Het is fantastisch”, zegt ze vanuit het hotel. „Ik had nog nooit een all-inclusive-reis gemaakt. Normaal zou ik al lang een autootje hebben gehuurd om het eiland te verkennen. Nu is het acht dagen relaxen met een cocktail. Het valt sommige mensen zwaar dat ze niet van het resort af mogen. Dit is leuk meegemaakt te hebben, hoor je. Maar, zeggen veel mensen, het is niet mijn manier om te reizen in de toekomst.”
De coronatest voor het vliegen vond ze een prettig idee. „Het is fijn om te weten dat iedereen aan boord negatief is.” De basisregels worden goed nageleefd in het hotel, zegt ze. „Mensen spreken elkaar er ook op aan als je bijvoorbeeld even je mondkapje bent vergeten.”
De beperkende omstandigheden tijdens de pilotreis onderstrepen voor Brander de moeilijke omstandigheden in de reisbranche. „Ik loop stage bij een Griekse touroperator, een organisator van fietstours door Athene. Maar mijn stage is volledig digitaal, ook deze week vanuit het hotel; ik mag niet reizen naar Griekenland. Da’s een grote teleurstelling. Ik heb ook gekozen voor deze opleiding vanwege de goede contacten voor internationale stages en de studiereizen naar het buitenland. We zouden vorig jaar op reis naar China en Maleisië en daarna naar Sri Lanka en de Malediven, maar dat ging vanwege de pandemie allemaal niet door.” Na haar opleiding in Breda wilde ze aanvankelijk een stewardessenopleiding volgen. „Maar als ik nu lees hoeveel mensen er worden uitslagen bij KLM, twijfel ik daar sterk aan.”
De gedrags-wetenschapper
Het is gedragswetenschap aan het zwembad. Experimenten in de zon – met een vleugje reclame voor de touroperators. De reis naar Rhodos van deze week en naar Gran Canaria van mei worden nadrukkelijk gepresenteerd als pilots.Het zijn proefvakanties om te kijken hoe Nederlandse toeristen, even uit de grijsbewolkte lockdown, zich in zonniger omstandigheden houden aan de coronamaatregelen. Sabine Jansen, gedragspsycholoog bij het Nijmeegse onderzoeksbureau D&B, is een van de twee onderzoekers die deze week op Rhodos in kaart brengen hoe de deelnemers zich houden aan de basisregels. D&B gaat ook het onderzoek op Gran Canaria doen. Dat moet aanbevelingen opleveren hoe je toeristen kunt bewegen zich ook op vakantie zo goed mogelijk te houden aan regels als regelmatig handen wassen, anderhalve meter afstand houden en dragen van mondkapjes. „We zijn maandag begonnen met de eerste vragenlijst”, vertelt Sabine Jansen vanuit het hotel op Rhodos. „Via interviews, observaties en vragenlijsten brengen we het gedrag in kaart. Ja, het klopt dat een verder verlaten hotel, met één groep Nederlanders, een beetje een kunstmatige opstelling is. Maar je moet dit onderzoek zien als een nulmeting. Bovendien zijn ze nog steeds met z’n allen op vakantie, liggen ze samen aan het zwembad.” Jansen zegt dat het nog te vroeg is om al observaties te delen, maar in het algemeen ziet ze dat de meeste mensen zich in Nederland willen houden aan de beperkende overheidsmaatregelen. Zolang het beleid maar consequent is. „Je moet niet de ene week A zeggen en de andere week toch weer B. Anders bestaat het risico dat mensen het geloof verliezen. Dat kan het vertrouwen in de overheid schaden.” „Perspectief is heel belangrijk. Mensen willen weten dat het zin heeft wat ze doen. Het gevoel hebben dat hun bijdrage er iets toe doet. Je vraagt ze om een opoffering op de korte termijn om te zorgen dat het op de lange termijn beter gaat. Jij moet weten dat wat je doet bijdraagt aan het geheel.” Ja, zegt Jansen, acht dagen luieren in de Griekse zon zal voor de meeste reizigers geen grote opoffering zijn. „De zon schijnt, mensen lopen in zomerkleding, liggen in bikini en zwembroek aan het zwembad. Ik ben zelf de hele dag aan het werk maar de balkondeuren staan open. Echt vakantie kan je het niet noemen, maar het is zeker geen straf om hier te werken.”
Het hotel
Mitsis Grand Hotel Beach, waar de Nederlanders proefreizigers deze week verblijven, is een van de acht accommodaties van Mitsis Hotels op Rhodos in het zuiden van de Egeïsche Zee. Het hotel is gesloten sinds november, mailt een woordvoerder. Mitsis, de grootste hotelketen van Griekenland in particuliere handen, Het familiebedrijf, opgericht door Kostatinos Mitsis uit Athene in 1976, exploiteert zeventien hotels en elf spa/thalassotherapiecentra in Griekenland. Mitsis Hotels beschouwt zich als een „ambassadeur” van het toerisme in Griekenland. De vakantiesector is goed voor een bijdrage van 23,4 miljard euro aan het bruto nationaal product (circa een achtste van het BNP in 2019). Het proefproject met Sunweb en Transavia is de eerste pilot waaraan het bedrijf meewerkt. Het is verliesgevend – de Nederlandse proefreizigers bezetten slechts een kwart van de ruim vierhonderd kamers – maar desondanks waardevol, aldus de woordvoerder. hoopt nuttige informatie te verzamelen over veilig en verantwoord vakantie vieren tijdens de pandemie. Als het een succes wordt, moet het experiment bijdragen aan „het herstel van Griekenland als veilige vakantiebestemming”.„Het markeert het begin van het toerismeseizoen en hopelijk de terugkeer naar normale tijden.” Wanneer het hotel op Rhodos weer heropent, is nog niet bekend.

[ad_2]

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *