Hof: Air France en Airbus moeten terechtstaan voor vliegramp in 2009

Hof: Air France en Airbus moeten terechtstaan voor vliegramp in 2009

[ad_1]


Luchtvaartmaatschappij Air France en vliegtuigbouwer Airbus moeten terechtstaan voor hun rol bij een dodelijke vliegramp in 2009. Dat heeft het gerechtshof van Parijs woensdag bepaald. De bedrijven moeten volgens het hof vervolgd worden voor doodslag op de 228 inzittenden die bij de crash om het leven kwamen. Dat meldt het Franse persbureau AFP woensdag. Na de uitspraak liet Airbus vrijwel meteen weten in beroep te gaan. Air France doet mogelijk hetzelfde.
Vlucht AF447 was in het voorjaar van 2009 onderweg vanuit Rio de Janeiro naar Parijs. Volgens onderzoekers raakten de piloten gedesoriënteerd door de bevroren snelheidssensoren van de Airbus A330, wat er uiteindelijk toe leidde dat het vliegtuig crashte in de Atlantische Oceaan. Volgens de aanklagers waren de piloten van Air France onvoldoende op deze situatie voorbereid, waardoor het bedrijf indirect verantwoordelijk zou zijn.
Met de uitspraak van woensdag is een eerder oordeel vernietigd van een lagere rechter, die in 2019 besloot de bedrijven niet te vervolgen. Volgens de lagere rechtbank vielen de stuurfouten die tot het ongeluk leidden Airbus noch Air France te verwijten. Het hof is het daar nu dus niet mee eens. Volgens het hof hadden de piloten van Air France beter voorbereid moeten worden op situaties waarin de snelheidssensoren kuren vertonen. Daarnaast heeft Airbus volgens het hof nagelaten de defecten aan de sensoren te corrigeren. De vliegramp was de dodelijkste in de geschiedenis van Air France.

Lees ook dit bericht uit 2021: Crash Air-France in 2009 door fouten én technische problemen

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.