Honderden slachtoffers Toeslagenaffaire onterecht afgewezen voor compensatie

Honderden slachtoffers Toeslagenaffaire onterecht afgewezen voor compensatie

[ad_1]


Ongeveer vierhonderd gedupeerden van de Toeslagenaffaire hebben onterecht te horen gekregen dat zij geen recht hebben op de 30.000 euro compensatie die slachtoffers van het schandaal is toegezegd. Dat meldt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën, D66) dinsdag in een Kamerbrief. Zo’n 1.350 andere ouders kregen ook die boodschap, terwijl nog onbekend is of zij recht hebben op de compensatie. Hun zaak zal opnieuw bekeken worden.
Van Huffelen heeft in een video op Twitter haar excuses aangeboden. „Na jaren van onzekerheid en ellende gaan wij opnieuw de fout in”, aldus dedemissionair staatssecretaris. De vierhonderd ouders van wie het sowieso onterecht is dat zij geen compensatie kregen, zullen alsnog gecompenseerd worden voor 1 mei, de deadline die het kabinet zichzelf heeft opgelegd voor de herstelbetaling. De anderen zullen voor 1 mei te horen krijgen of zij al dan niet terecht afgewezen zijn. Als zij wél recht hebben op de betaling van 30.000 euro, ontvangen zij die op 12 mei.
De fout is volgens Van Huffelen het gevolg van een data-analyse, die „ten onrechte suggereerde” dat sommige ouders „voor hun kinderen geen toeslag haddenaangevraagd”. Het ging specifiek mis met ouders die kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd vóór 2012, toen nog gebruik werd gemaakt van een ander verwerkingssysteem, aldus de staatssecretaris.
In de Toeslagenaffaire zijn tienduizenden ouders onterecht beschuldigd van fraude met toeslagen. Zij moesten grote bedragen terugbetalen en velen van hen raakten diep in de schuld. Het kabinet besloot tot herstelbetalingen. De compensatie van 30.000 euro is daarvan de eerste. Later wordt per gedupeerde bekeken of zij recht hebben op een vergoeding bovenop dat bedrag. Dinsdag werd duidelijk dat de overheid daarnaast niet alleen de schulden kwijtscheldt die de gedupeerden bij overheidsinstanties hebben opgebouwd, maar van negenhonderd slachtoffers ook de privéschulden.

Volgen

Nieuwsbrief
NRC De Haagse Stemming

Volg de formatie op de voet en word zelf een Haagse ingewijde

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.