Ierse gezondheidsdienst schakelt IT-systemen uit na ransomware-aanval

Ierse gezondheidsdienst schakelt IT-systemen uit na ransomware-aanval

[ad_1]


De Ierse gezondheidsdienst (HSE) heeft vrijdag alle IT-systemen offline gehaald vanwege een cyberaanval, zo meldt de dienst op Twitter. Het gaat om een ransomware-aanval gericht op de informatiesystemen binnen de HSE, waarbij criminelen bestanden versleutelen, die meestal pas weer vrijgegeven worden als er losgeld betaald is.
Directeur-generaal van de gezondheidsdienst Paul Reid spreekt vrijdagochtend op de Ierse radiozender RTÉ van een „significante aanval”, die is uitgevoerd door een „internationaal opererende criminele organisatie”. Er zou nog geen losgeld gevraagd zijn. De HSE noemt het offline halen van de IT-systemen een voorzorgsmaatregel, om te zorgen dat de criminelen niet verder kunnen doordringen in het systeem. De gezondheidsdienst werkt samen met de Ierse politie en een externe cyberveiligheidsdienst aan een oplossing.
De HSE is verantwoordelijk voor de publieke gezondheidszorg in Ierland en dus ook voor het vaccinatieprogramma. Het offline halen van de systemen zou geen effect hebben op coronavaccinaties, stelt de HSE op Twitter. Ziekenhuizen gebruiken hun eigen digitale systemen voor de inentingen, en die zijn niet beïnvloed. De reguliere zorg ervaart wel problemen door de cyberaanval. Zo heeft het Rotunda Ziekenhuis, gespecialiseerd in kraamzorg, als gevolg van IT-problemen alle afspraken voor vrijdag moeten schrappen, tenzij het een noodgeval is of iemand 36 weken of meer zwanger is. Dat meldt de kliniek op Twitter.

[ad_2]

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *