Indiase coronavariant aangetroffen in FrankrijkIndiase coronavariant aangetroffen in Frankrijk
In Frankrijk zijn de eerste gevallen ontdekt van de mutatie van het coronavirus die momenteel hevig in India heerst. Bij alle drie de gevallen gaat het om mensen die recent in India zijn geweest. Dat meldt persbureau Reuters.
In India is momenteel een grote golf van coronabesmettingen gaande. Ziekenhuizen in de grote steden zijn overvol met ernstig zieke coronapatiënten. Op verschillende plekken is tekort aan zuurstof om mensen te behandelen, waardoor patiënten komen te overlijden. De Verenigde Staten en de Europese Unie sturen hulp naar het Aziatische land.
Nederland heeft intussen net als een aantal andere Europese landen een vliegverbod ingesteld om te voorkomen dat besmette mensen vanuit het land inreizen. Over de Indiase variant van het virus is nog niet veel bekend, maar volgens lokale artsen gaat het om een zeer besmettelijke variant. De mutatie werd voor het eerst aangetroffen in december vorig jaar.

Lees ook: Brandhaard India laat het gevaar van vaccinnationalisme zien

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van donderdag 29 april.

Ongeveer de helft van alle ziekenhuizen kan geen kritieke planbare zorg meer leveren, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit. Dat is zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen.
In de ziekenhuizen lagen donderdagmiddag 2.704 coronapatiënten. Dat zijn er 93 meer dan een dag eerder. Daarnaast kwamen bij het RIVM 7.344 meldingen van positieve coronatests binnen.
Supporters zijn de komende tijd niet welkom bij Eredivisie-wedstrijden. Daarmee komt een einde aan de eerdere Fieldlab-testevenementen in de voetbalstadions, ondanks dat de organisatie achter Fieldlab eerder liet weten dat stadions onder voorwaarden 50 tot 75 procent van de bezoekerscapaciteit zouden kunnen huisvesten zonder groot infectierisico.
Het Europees Parlement is akkoord gegaan met de invoering van een coronacertificaat. Daarmee kunnen reizigers aan de grens aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, onlangs negatief zijn getest of recent hersteld zijn van Covid-19.
Sinds 13 april zijn ongeveer 220.000 coronavaccins minder geprikt dan eerder gedacht. Daarmee waren er donderdag ongeveer 5,2 miljoen prikken gezet, in plaats van de eerder op het coronadashboard gemelde 5,4 miljoen. Volgens het RIVM komt dat door een rekenfout waarbij het aantal prikken bij huisartsen en zorginstellingen met 10 procent werden overschat.
De CoronaMelder-app geeft sinds woensdag 48 uur lang geen melding meer wanneer gebruikers in de buurt zijn geweest van andere gebruikers die positief is getest op het coronavirus. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) besloten naar aanleiding van zorgen over de privacy van gebruikers met Android-telefoons.

Lees ook het gehele blog van donderdag 29 april: Studenten na zomer waarschijnlijk altijd fysiek college zonder 1,5 meter

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *