Israël bombardeert redactiegebouw internationale media Gaza-stad

Israël bombardeert redactiegebouw internationale media Gaza-stad

[ad_1]


Het Israëlische leger heeft zaterdag een pand in Gaza-stad gebombardeerd waarin meerdere internationale mediaorganisaties zijn ondergebracht. In het gebouw zijn onder meer afdelingen van persbureau The Associated Press en Al Jazeera gevestigd, melden die twee media. Het bombardement werd van tevoren aangekondigd dus het gebouw kon worden ontruimd voor de aanval begon; er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. Wel is het twaalf etages hoge gebouw volledig verwoest.
Volgens het Israëlische leger voerde de Palestijnse militante beweging Hamas militaire operaties uit vanuit het gebouw. Daarom zou het gerechtvaardigd zijn geweest om het kantoorgebouw aan te vallen. „Als Hamas een hoog gebouw gebruikt voor militaire doeleinden, wordt dat een wettelijk militair doelwit”, aldus het leger in een verklaring op Twitter.
Eerder op zaterdag voerde het Israëlische leger een aanval uit op een dichtbevolkt vluchtelingenkamp in Gaza. Daarbij zouden tien leden van een Palestijnse familie zijn omgekomen. De meeste van hen waren kinderen, aldus AP. Het was de dodelijkste aanval sinds het geweld eerder deze week oplaaide in in Israël en de Gazastrook. Tot zaterdagmiddag zijn aan Palestijnse zijde zeker 139 mensen om het leven gekomen, onder wie bijna veertig kinderen. Israël heeft negen doden gemeld, onder wie twee kinderen.

Lees ook: Volgt er op de oplopende strijd een oorlog?

Bachelet uit zorgen
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Michelle Bachelet heeft Israël en Hamas zaterdag opgeroepen hun aanvallen te staken en de leiders opgedragen te stoppen met „opruiende retoriek”. Volgens Bachelet maakt zowel Hamas als het Israëlische leger zich mogelijk schuldig aan oorlogsmisdaden door burgers aan te vallen.
Bachelet uit verder zorgen over rechts-extremistische groeperingen in Israël die elkaar oproepen om Palestijnen aan te vallen en over onevenredig politiegeweld tegenover Palestijnse burgers. „Ik herinner de regering van Israël aan haar plicht om al haar inwoners en burgers te beschermen zonder discriminatie op basis van ‘natie’, religieuze of etnische afkomst, en om gelijke behandeling voor de wet te waarborgen.”

Volgen

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.