Kabinet neemt private schulden gedupeerden Toeslagenaffaire over

Kabinet neemt private schulden gedupeerden Toeslagenaffaire over

[ad_1]


Het kabinet gaat private schulden overnemen van de slachtoffers van de Toeslagenaffaire. Dat heeft demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën (D66) dinsdag gemeld aan de Tweede Kamer. Van Huffelen wil dat de gedupeerden een schuldenvrije nieuwe start kunnen maken. De Kamer had uitdrukkelijk om zo’n regeling gevraagd.
„Het is mijn ambitie om de private schulden van ouders zo snel mogelijk en in één keer op te lossen, waardoor zij in combinatie met de kwijtschelding van publieke schulden een nieuwe start kunnen maken”, schrijft Van Huffelen.

Lees ook dit interview: Claudia krijgt nog een ton van de Belastingdienst: ‘Ik wil niet nog eens een deurwaarder op de stoep’

De regeling gaat gelden voor bestaande betalingsachterstanden en bijkomende kosten zoals rente, boetes en deurwaarderskosten, maar niet voor hoofdsommen van hypotheken. Het kabinet kijkt nog naar consumptieve kredieten en zakelijke schulden.
Nadere uitwerking
Het is de bedoeling dat er een loket komt waar ouders al hun schulden kunnen aanmelden, zodat ze niet met elke schuldeiser afzonderlijk in overleg moeten. De regeling geldt voor iedereen die ook in aanmerking kwam voor de compensatie van 30.000 euro en van wie het kabinet eerder besloot hen alle schulden bij overheidsinstanties kwijt te schelden. Dat gaat om zeker dertigduizend ouders. Vorige maand had de overheid al de private schulden overgenomen van zo’n negenhonderd ouders die in ernstige financiële problemen zaten.
Tot nu toe waren zij in afwachting van een definitieve oplossing met een zogeheten ‘pauzeknop’, die hen beschermt tegen deurwaarders en incassobureaus. Het kabinet gaat de nieuwe schuldenregeling verder uitwerken in overleg met de Kamer.

Lees ook deze reportage: Een snelle of een eerlijke compensatie: kies er één

„Wat hen is overkomen, had nooit mogen gebeuren”, schrijft Van Huffelen over alle gedupeerden van de Toeslagenaffaire aan de Kamer. „Zij moeten hiervoor gecompenseerd worden, zij moeten alle aanvullende hulp krijgen die beschikbaar is, en zij moeten op weg geholpen worden om deze ingrijpende periode voor zover enigszins mogelijk af te kunnen sluiten.”
De gedupeerden moeten zelf een aanvraag doen voor de compensatie. Volgens Van Huffelen zal de Belastingdienst binnen vier weken een beslissing nemen over de aanvraag en vervolgens maximaal vier weken na het besluit overgaan tot betaling.

Nieuwsbrief
NRC De Haagse Stemming

Volg de formatie op de voet en word zelf een Haagse ingewijde

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *