Kabinet werkt aan vaccinatiebewijs voor binnenlandse evenementen

Kabinet werkt aan vaccinatiebewijs voor binnenlandse evenementen

[ad_1]

Kabinet werkt aan vaccinatiebewijs voor binnenlandse evenementen
Het demissionaire kabinet hoopt de komende weken stappen te zetten richting een vaccinatiedocument dat in Nederland geldig is als toegangsbewijs voor evenementen en waarmee reizigers in het buitenland op vakantie kunnen. Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer begin juni drie weken de tijd krijgt om de wenselijkheid van het initiatief te beoordelen. Ook zal demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) er advies over vragen bij de Gezondheidsraad, zo schrijft hij aan de Kamer.
In de tussentijd onderzoekt De Jonge de technische en juridische haken en ogen van een vaccinatiepaspoort. De Europese Commissie is al langer voorstander van het plan om het toerisme weer op gang te krijgen voor reizigers die met een QR-code op hun telefoon kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of negatief hebben getest. Zuid-Europese landen als Frankrijk en Spanje hopen via deze weg weer toeristen te kunnen toelaten.
Nu denkt het kabinet eraan zo’n document in te voeren voor inkomende reizigers als mogelijke vrijstelling op de quarantaineplicht – die mogelijk ook vanaf juni geldt – of negatieve testverplichting. Ook gaat De Jonge na of een vaccinatiepaspoort werkt voor uitgaande passagiers en als alternatief voor een testbewijs „voor toegang tot bepaalde activiteiten” binnen Nederland. Nu kunnen bezoekers bij proefevenementen dierentuinen, sportwedstrijden of concerten bezoeken op basis van een testbewijs.
Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil het plan in juni naar de Kamer sturen. Foto Rob Engelaar/ANP

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde coronapandemie bij. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag 4 mei:

Er zijn in de afgelopen week 52.087 positieve coronatests gemeld, ruim drieduizend minder dan de week ervoor. In de afgelopen 24 uur daalde het aantal gemelde positieve coronatests in vergelijking met een dag eerder: er werden 7.830 positieve tests gemeld, 1.395 minder dan maandag. Verder lagen er dinsdag 2.613 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 29 minder dan een dag eerder.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat middels een versnelde procedure of het door China ontwikkelde coronavaccin Sinovac effectief is in de bestrijding van het virus. Op deze manier zal het middel sneller beoordeeld worden, zodat het eventueel sneller gebruikt kan worden, zo meldt het EMA dinsdag.
In januari zijn in Nederland 4.387 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat is het hoogste aantal in één maand sinds mei 2020, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. Het aantal coronadoden van maart 2020 tot en met januari 2021 komt daarmee volgens deze voorlopige cijfers op 24.484.
De Amerikaanse farmaceut Pfizer heeft zijn verkoopprognose voor het coronavaccin opgeschroefd. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Pfizer verwacht nu een jaaromzet van 26 miljard dollar (ongeveer 21 miljard euro) op basis van de verkoop van het vaccin, terwijl eerder werd uitgegaan van een omzet van 15 miljard dollar.

Lees hier het gehele blog van dinsdag 4 mei terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.