Kabinet wil uitgestelde operaties inhalen door ook reguliere zorg te spreiden

Kabinet wil uitgestelde operaties inhalen door ook reguliere zorg te spreiden

[ad_1]

Kabinet wil uitgestelde operaties inhalen door ook reguliere zorg te spreiden
Om alle operaties die zijn uitgesteld door de coronapandemie nog dit jaar in te halen, is opnieuw een spreiding van patiënten nodig. Dat zegt demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) donderdag in het AD. Naar schatting zijn zo’n 140.000 medische ingrepen – vaak niet-acute operaties aan de knie of heup – nog niet uitgevoerd. Het is de bedoeling dat artsen de inhaalslag nog dit jaar maken en daarvoor moeten patiënten volgens Van Ark weer over het hele land worden verdeeld.
Nu de druk van nieuwe coronapatiënten op de ziekenhuizen afneemt, inventariseren artsen op welke manier ze de uitgestelde behandelingen kunnen inhalen. Bij die inhaalslag zijn samenwerking en regionale spreiding van groot belang, vindt Van Ark. „We hebben plannen zo gemaakt dat de woonplaats niet bepaalt welke zorg je krijgt.” Het voornemen is om coronapatiënten te blijven spreiden over de ziekenhuizen, zodat overal een vergelijkbare ruimte vrijkomt voor reguliere zorg. Patiënten die wachten op een operatie kunnen in overleg met hun arts ervoor kiezen om naar een ander ziekenhuis te gaan als ze daar eerder aan de beurt zijn.
Van Ark stelt dat het ook mogelijk is om voor reguliere, snellere behandelingen uit te wijken naar privéklinieken. Het is daarnaast de bedoeling dat zorgverzekeraars actief zullen bemiddelen in de verdeling en dat huisartsen en revalidatiecentra worden ingeschakeld. Als eerste moeten chemotherapiebehandelingen en niertransplantaties ingehaald. Later volgen minder acute ingrepen, zoals een staaroperatie of nieuwe heup.

Demissionair minister Van Ark van Medische Zorg op het Binnenhof. Foto Bart Maat/ANP

Welkom in dit blog
In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 26 mei:

Eén prik van de coronavaccins van AstraZeneca, Moderna en Pfizer/BioNTech zal vermoedelijk niet voldoende zijn om vrij mee door Europa te kunnen reizen met een vaccinatiepaspoort, aldus demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). Het kabinet overweegt de optie om iedereen een gratis PCR-test te geven om toch op vakantie te kunnen.
Het kabinet zal later deze week nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigen, zo zei De Jonge woensdag. Deze zullen 5 juni ingaan en zijn mogelijk dankzij positieve coronacijfers, zoals een daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen.
In de Nederlandse ziekenhuizen lagen woensdagmiddag 1.618 coronapatiënten. Dat waren er 63 minder dan een dag eerder.
Inwoners van België die 41 jaar of jonger zijn, worden voorlopig niet meer gevaccineerd met het coronavaccin van Janssen. Aanleiding voor het besluit van de Belgische regering is het overlijden van een buitenlandse vrouw van jonger dan veertig jaar in een Belgisch ziekenhuis, nadat ze in het buitenland was ingeënt met het middel.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de zogeheten testwet, waarmee ondernemingen in bepaalde sectoren eerder of verder open kunnen als bezoekers of gasten een negatief testbewijs kunnen overleggen.

Lees hier het hele blog van woensdag 26 mei terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.