Massale protesten in Rusland en medewerkers Navalny aangehouden

Massale protesten in Rusland en medewerkers Navalny aangehouden

[ad_1]


Twee medewerkers van het team van de gedetineerde Russische oppositieleider Aleksej Navalny zijn woensdag door de politie aangehouden, evenals zeker driehonderd pro-Navalny-demonstranten verspreid over het land. Dat melden het team van de Kremlincriticus en mensenrechtenorganisatie OVD-info.
Navalny’s persvoorlichter Kira Jarmysj en Ljoebov Sobol, een van zijn meest prominente medewerkers, werden ’s ochtends gearresteerd. Jarmysj, die sinds haar deelname aan massale protesten in januari onder huisarrest staat, vertrok van huis op een tijdstip waarop ze daartoe wettelijk gezien recht heeft. Toch werd ze buiten door agenten opgewacht en naar een politiebureau gebracht. Ze wordt beschuldigd van het organiseren van een illegale bijeenkomst.
De oppositieleider zit momenteel vast in een Russisch strafkamp. Zijn gezondheid ging daar volgens zijn team slecht achteruit. Ook zou Navalny slecht worden behandeld en werd hem toegang tot medische zorg ontzegd. Het team van Navalny had voor woensdag landelijke protesten aangekondigd om aandacht te vragen voor diens penibele gezondheid. Vele duizenden aanhangers verspreid over het land gaven daaraan gehoor. Ze vrezen voor Navalny’s gezondheid nadat dezelfde persvoorlichter Jarmysj afgelopen weekend bekendmaakte dat hij er zo slecht aan toe is dat hij binnen enkele dagen zou kunnen overlijden.
Navalny (44) werd vorig jaar zomer vergiftigd, hoogstwaarschijnlijk door iemand van de Russische staatsveiligheidsdienst FSB. Na behandeling in een Duits ziekenhuis keerde hij begin dit jaar terug naar Rusland. Hij werd direct aangehouden en in de maanden daarna veroordeeld tot tweeënhalfjaar strafkolonie.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.