Meer bedrijven gestopt in 2020, maar ook meer opgericht

Meer bedrijven gestopt in 2020, maar ook meer opgericht

[ad_1]

Meer bedrijven gestopt in 2020, maar ook meer opgericht
In Nederland zijn in 2020 ruim 129.000 vestigingen van bedrijven opgeheven. Het aantal opheffingen is daarmee bijna 29 procent hoger dan een jaar eerder, toen het om ongeveer 102.000 bedrijven ging. In 94 procent van de gevallen gaat het om een klein bedrijf. Het aantal nieuwe bedrijven nam weliswaar minder sterk toe in 2020, maar was met bijna 179.000 nog wel aanzienlijk hoger dan het aantal opheffingen. Dat blijkt woensdag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vooral in de Randstad stopten relatief veel ondernemingen het afgelopen jaar. In de regio’s Haarlem en Groot-Amsterdam ging het om ruim 6,5 procent van alle bedrijfsvestigingen. In de grote steden zijn veel bedrijven actief in bedrijfstakken waar relatief gezien de meeste bedrijven zijn gestopt, zoals de zakelijke dienstverlening. In regio’s als Zuid-Limburg en en Arnhem/Nijmegen zijn veel bedrijven gestopt die zich bezighielden met informatie en communicatie, zoals bijvoorbeeld websitebouwers.
In de horeca was het aantal opgeheven vestigingen in 2020 met vijfduizend hoger dan ooit. Het gemiddelde schommelde de afgelopen jaren steeds rond de vierduizend. De meeste van de gestopte horecabedrijven bevonden zich in Amsterdam, waar achthonderd zaken zijn gestopt.

Energieverbruik met drie procent gedaald in coronajaar 2020
Het energieverbruik in Nederland is in coronajaar 2020 met drie procent gedaald, meldt het CBS. Er werd vooral veel minder kerosine gebruikt voor het vliegverkeer en veel minder benzine en diesel voor het wegverkeer.
Het afgelopen decennium was al een dalende trend ingezet, maar die is afgelopen jaar versterkt door de coronacrisis, blijkt uit de cijfers van het CBS. Voor het eerst sinds 1992 kwam het totale energieverbruik onder de 3.000 petajoule. Vorig jaar is 44 procent minder vliegtuigkerosine getankt dan in het jaar ervoor, 14 procent minder benzine en 12 procent minder diesel. Vooral tijdens de eerste lockdown in april daalde het gebruik van motorbrandstoffen sterk.
Het CBS meldt ook dat de inzet van aardgas bij elektriciteitscentrales verder is toegenomen ten koste van steenkool. Het verbruik van kolen was in 2020 ruim 33 procent lager dan het jaar ervoor.Luchtfoto van snelweg de A10 tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Welkom in dit blog
In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag 6 april:
Het kabinet begint nog deze week met proeven met toegangstesten voor plekken als musea, theaters, dierentuinen, attractieparken, casino’s en sportaccommodaties. Het gaat om proeven in het hele land voor niet-vergunningsplichtige activiteiten, op maximaal drie aangesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers. Zo zijn er bij een test in de als doorstroomlocatie bestempelde Keukenhof komende vrijdag, zaterdag en zondag 5.000 bezoekers welkom. Ook dierentuin Artis en avonturenpark Hellendoorn mogen komend weekend bezoekers ontvangen.
Ook keert eind april publiek terug in voetbalstadions als onderdeel van de pilot met toegangstesten. Dat zal zijn in de dertigste speelronde van de Eredivisie, van 23 tot en met 25 april. Bij de wedstrijd Ajax – AZ zijn dan 7.500 supporters welkom en bij Feyenoord – Vitesse 6.500 fans. Daarnaast openen ruim veertig theaters en concertzalen van 13 tot en met 21 april weer de deuren voor publiek.
In de afgelopen zeven dagen zijn 48.186 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, 7 procent minder dan een week eerder. Het totaal aantal afgenomen tests daalde nog harder (-10 procent), waardoor het percentage positieve tests iets toenam van 8,5 procent naar 8,9 procent.
Het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met het coronavirus is dinsdag opgelopen tot 2.498. Dat waren 124 opnames meer dan een dag eerder. Het aantal opnames op de intensive cares steeg tot 750, vier meer dan een dag eerder.
Er is waarschijnlijk een verband tussen het AstraZeneca-vaccin en het optreden van trombose, zei de voorzitter van het vaccinevaluatieteam van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) Marco Cavaleri dinsdag tegen de Italiaanse krant Messaggero. Het wordt „steeds moeilijker om te zeggen” dat er geen „verband is tussen vaccinatie” en „de zeldzame combinatie van van bloedstolsels en een verlaagd aantal bloedplaatjes”, aldus Cavaleri. Het EMA komt mogelijk woensdag met een officieel standpunt naar buiten over een verband tussen het AstraZeneca-vaccin en deze zeldzame vorm van trombose en de risico’s ervan.

Lees hier het hele coronablog van dinsdag 6 april terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *